Ontwikkelingsgerichte assessments
EVC-assessments zouden zich dan ook veel meer moeten richten op het ontwikkelvermogen van de kandidaat. Ook adviesbureau Hobéon stelde onlangs dat assessments vooral ontwikkelingsgericht moeten zijn. Een assessment dat het leervermogen, de ontwikkelcapaciteiten en drijfveren van een kandidaat in kaart brengt, helpt mensen namelijk pas écht verder in de ontwikkeling van hun loopbaan. Het geeft de kandidaat een beeld van zijn of haar inzetbaarheid en doorgroeipotentie. Bovendien helpt deze kennis werkgevers bij het binden van hun medewerkers, iets wat in de huidige krappe arbeidsmarkt steeds belangrijker wordt.
Toekomstige inzetbaarheid
Waar de meeste EVC-aanbieders zich vooral richten op portfolio-analyses, met een diploma of certificaat als einddoel, is een EVC-procedure bij EVC Centrum Vigor sinds jaar en dag gericht op de toekomstige inzetbaarheid van de kandidaat. Wij kijken niet alleen naar vakbekwaamheid, maar ook naar beroepsoverstijgende competenties en we brengen in kaart welke verantwoordelijkheden een werkgever met een gerust hart aan de kandidaat kan toevertrouwen. Niet voor niets noemen wij een EVC ook wel ‘inzetbaarheidsdossier’.
Dubbele werking
Eigenlijk zou een EVC altijd die dubbele werking moeten hebben; enerzijds een borging van de competenties die de kandidaat tot nu toe heeft ontwikkeld, anderzijds een vooruitblik naar de toekomstige mogelijkheden van de kandidaat. Dat biedt niet alleen werkgevers, maar ook werknemers perspectief.