Kinderopvang

Kinderopvang

Als je graag in de kinderopvang wilt werken, wel relevante praktijkervaring hebt, niet beschikt over de juiste opleiding, kun je via een EVC-traject laten kwalificeren. Meer dan de helft van de kinderopvangorganisaties heeft een tekort aan personeel. EVC kan een deel van de oplossing zijn en verlaagt de drempel aanzienlijk.

Daarbij biedt de ‘nieuwe’ branchestandaard Vakbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang de mogelijkheid om snel in de kinderopvang ingezet te worden, bijvoorbeeld voor zijinstromers. Als je een andere achtergrond hebt en misschien nog niet veel ervaring in de kinderopvang, maar wel geknipt voor het vak, kan de branchestandaard een uitkomst zijn. Als je reeds beschikt over een mbo-3 diploma en de werkgever een ontwikkelplan heeft opgesteld, ben je tijdens jouw EVC-traject direct inzetbaar als ‘pedagogisch medewerker in ontwikkeling’.

Kwalificeren via branchestandaard of opleidingsstandaard

De kinderopvang kent naast de branchestandaard ook kwalificatie-eisen die samenvallen met de opleidingsstandaarden van pedagogisch werk in het mbo. Voor actieve medewerkers in de Kinderopvang die al de nodig ervaring hebben opgedaan, is een reguliere opleiding vaak een onnodig belastende route om gekwalificeerd te raken of om geregistreerd te worden in het beroepsregister. Met behulp van een EVC-traject kun je ook via een opleidingstandaard gekwalificeerd worden op het niveau dat het beste bij je ervaring en competenties past.

Opties voor EVC-trajecten in de kinderopvang:

  • Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang (Branchestandaard B301)
  • Pedagogisch medewerker (mbo niveau 3)
  • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo niveau 4)
  • Pedagogisch coach (hbo en associate degree, EQF 5)
  • Pedagogiek of Social Work (hbo, EQF 6)

Ontzorgende aanpak

Onze aanpak is erop gebaseerd dat wij het portfolio dat voor een EVC-traject vereist is, met je samenstellen. We ontzorgen niet alleen maximaal, maar brengen ook competenties en talenten van jou in beeld, ook die talenten die voor jou zo vanzelfsprekend zijn dat je er bijna niet zelf opkomt. Daardoor kunnen wij grenzen verleggen en krijgt het EVC-traject extra meerwaarde. 

De totale belasting voor jou komt blijkens evaluaties neer op rond 12 tot 16 uren. Dit is inclusief de intake en het EVC-gesprek. De maximale doorlooptijd van het EVC-traject bedraagt gemiddeld vijf maanden. Voor meer informatie over fasen en werkwijze, klik hier.

Opleidingstandaard: (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker kinderopvang

Wanneer alle werkprocessen en indicatoren erkend zijn en worden toevertrouwd, kan jouw werkgever na afloop van het EVC-traject bij het FCB een gelijkstellingsverzoek aanvragen. Op basis van het Ervaringscertificaat schakelen zij het niveau gelijk aan een diploma kinderopvang en geven zij een gelijkstellingsdocument af. Dit document is voor de GGD van voldoende bewijs dat iemand  professional inzetbaar is als pedagogisch medewerkster.

Je hoeft dan niet meer een diploma te halen om te voldoen aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker.

Meer informatie over het gelijkstellingsverzoek vind je op de site van FCB Kinderopvang werkt.

 

 

 

Branchestandaard: startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang

De EVC-procedure Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang is voor iemand die:

  • niet de juiste opleidingsachtergrond voor pedagogisch medewerker in kinderopvang heeft, maar wel
  • voldoende praktijkervaring heeft om de competenties van de startbekwame pedagogisch medewerker in kinderopvang aan te kunnen tonen. 

Op de site van Kinderopvang werkt! is het mogelijk een zelfscan te doorlopen om in te schatten of een EVC-procedure voor Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang werkt. Op deze site is ook alle basisinformatie te vinden over deze branchestandaard.

Branchecertificaat

Als je klaar bent met de procedure, krijg je een uitgebreid rapport met de uitkomsten: het Ervaringscertificaat. Blijkt uit het Ervaringscertificaat dat je alle competenties hebt aangetoond, dan ontvang je via Vigor en Nationaal Kenniscentrum EVC  het  Branchecertificaat Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang aan. Daarmee bewijs je dat je voldoet aan de branchestandaard voor een startbekwame pedagogisch medewerker in kinderopvang. Je hoeft dan niet meer een diploma te halen om te voldoen aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker. 

Aanvullende voorwaarden voor erkenning en uitvoering van de branchestandaard Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang tref je op de site evaringscertificaat.nl

 

 

 

 

Vragen?

Wil je weten of een EVC-onderzoek geschikt is voor jou? Of wil je meer weten over onze werkwijze? Neem gerust telefonisch contact met ons op via: 06 1044 5500.
Of stuur een email naar: info@vigor.nl