Arend Kik was 20 jaar toen hij in 2018 in contact kwam met Vigor. Hij was net gestopt met de middelbare hotelschool in Amsterdam en oriënteerde zich op toekomstige stappen. Zijn begeleidster op het leerplein van het UWV in Haarlem wees hem op de mogelijkheid van EVC. Dat deed hij en hij behaalde zijn EVC-certificaat Manager/ondernemer horeca niveau 4. Het EVC-traject bracht hem op een heel ander spoor en daagde hem uit om meer uit zichzelf te halen.

De affiniteit met de horeca was er altijd al, vandaar dat de middelbare hotelschool destijds een goede keuze leek voor Arend. Al snel bleek dat echter niet zo te zijn. “Ik vond het niks, zowel qua inhoud als vorm. Een deel van de theorie die ik aangeboden kreeg, was voor mij helemaal niet relevant. Bovendien paste het dagelijks volgen van fysiek onderwijs op dat moment niet bij mij.” Via het leerplein van het UWV kwam hij op het spoor van een mooi alternatief: het verkrijgen van een Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute middels een EVC-traject. “Al bij het eerste gesprek met Vigor sprak het concept me aan, het gaf me de mogelijkheid om via een andere weg toch een kwalificering gelijkwaardig aan een diploma te behalen.”

Gesprek met twee horeca iconen

Ondertussen werkte Arend bij een hotel in Haarlem. “Daar ben ik begonnen als allround medewerker, ik hield me bezig met zowel de receptie als de bediening. Gaandeweg ben ik er steeds meer taken bij gaan doen en ben ik doorgegroeid naar de functie van bedrijfsleider. Die functie had ik ook toen ik met het EVC-traject startte.” Hij verzamelde de benodigde portfolio documenten als aanvullende onderbouwing en haalde ook nog de benodigde sociale hygiëne én bhv (bedrijfshulpverlening) certificaten. Vervolgens kwam er een gesprek met twee assessoren. Dat bleken twee mensen die al ruimschoots hun sporen hadden verdiend in de (lokale) horeca. “Dat wist ik van tevoren dus ik vond het best wel spannend. Het gesprek duurde uiteindelijk vier uur, dat was best wel heftig. Maar gelukkig is het heel goed gegaan.”

Een ander spoor

Arend werd gekwalificeerd als  Manager/ondernemer horeca niveau 4, met de potentie voor niveau 5. “Volgens de rapportage had ik de potentie om me nog verder te ontwikkelen. Het is sowieso leuk om een stuk erkenning te krijgen van mensen die echt verstand van hebben van het horeca vak. Daar had ik ook hard voor gewerkt. Na het behalen van het EVC-certificaat ben ik goed gaan nadenken wat ik nu wilde doen.” Dit bracht hem op een ander spoor. “Ik zie mezelf niet mijn hele leven in de horeca werken. Na een cursus HTML CSS ben ik twee jaar geleden dan ook mijn eigen bedrijfje begonnen naast mijn werk in het hotel. Ik maak websites en houd me bezig met online marketing.”

EVC als boost voor loopbaanswitch

En daar blijft het niet bij. In september begint hij aan een opleiding Informatica bij Hogeschool Leiden. Een opvallende stap aangezien Arend eerder juist dacht dat de onderwijsroute niets voor hem was. “Ik ben weer een aantal jaren ouder, ik ben er nu wel klaar voor. Ik ben toegelaten op basis van een toelatingsexamen én het EVC-certificaat. Dat heeft het me dus ook gebracht. Het EVC heeft mij persoonlijk het vertrouwen gegeven dat ik het echt aankan. Daarnaast is het met het oog op de toekomst natuurlijk zo dat ik een stuk sterker sta tegenover potentiële werkgevers.” Hij heeft immers iets in handen dat ‘bewijst’ wat hij allemaal in huis heeft qua competenties. “Ik heb ontzettend veel zin in om aan deze nieuwe uitdaging te beginnen!”