Ugur Saban was vóór 2011 elektromonteur midden- en laagspanning niveau 2. In de praktijk had hij de nodige ervaring opgedaan voor niveau 3 gekwalificeerd te worden, maar de papieren had hij niet. Een EVC-traject bood uitkomst. “Ik moest alleen nog de theorie afronden en dat lukte. In 2011 heb ik vervolgens een eigen bedrijf opgericht. Dat was toen nog een eenmanszaak, SAB Electro.” Zijn bedrijf is inmiddels behoorlijk gegroeid: Ugur heeft 50 mensen in vaste dienst en nog eens 90 zzp’ers aan het werk. Zelf werkt hij ook nog altijd mee. “Ja, ik ben operationeel bezig. Ik help de jongens. Ik kom er zelf vandaan en ik vind het belangrijk om te blijven doen. Het is aandacht voor het personeel, ik wil graag weten wat er gebeurt. En het is hartstikke leuk werk. De techniek ontwikkelt zich verder, zo blijf ik goed op de hoogte.” Ugur is mede-eigenaar van SAB Electro.
Nu zelf EVC aanbieden
Zijn ervaringen van het eerste uur is Ugur niet vergeten. Hij weet wat het is om dankzij een EVC-traject een kans te krijgen hogerop te komen. “Er zijn jongens die moeite hebben met de taal en/of theorie. Dan is dit een mooie kans om zich te ontwikkelen. De EVC-trajecten geven deze jongens zelfvertrouwen en de mogelijkheid iets op te bouwen naar de toekomst. Het is goed voor de persoonlijke ontwikkeling en ze krijgen eigen verantwoordelijkheid.” SAB Electro heeft zelfs een eigen opleidingscentrum, een belangrijk onderdeel van het bedrijf. “Zo stimuleren we al ons personeel, voor motivatie, persoonlijke groei en daarmee ook groei voor het hele bedrijf. Daaraan besteden we veel aandacht. Als een opleiding lastig wordt, door taalproblemen of anders, zakte de motivatie voorheen in. Dan is een EVC-traject een prachtige manier om dit toch voor elkaar te krijgen.” Ugur ziet dat gemotiveerd personeel een grote meerwaarde heeft voor zijn bedrijf.
Kans om te groeien
Niet iedereen maakt gebruik van de mogelijkheden en kansen die SAB Electro biedt. Dat hangt sterk van de persoon zelf af. Ugur: “We maken een selectie en daarna kijken we wie een EVC-traject kan doen. Zeker, het vraagt ook inzet en motivatie van de persoon zelf. Sommigen zijn ermee opgegroeid om klein te blijven, niet te groeien in hun werk. Terwijl ze toch al veel ervaring hebben. Een EVC is voor een ervaren medewerker de grootste kans om te kunnen groeien.” SAB Electro biedt de kansen voor opleiding ook aan de zzp’ers, of geeft advies over opleiding of EVC-trajecten.
Loyaal
Ook in de branche van SAB Electro bestaat een flink tekort aan personeel. En aan het beschikbare personeel wordt door concurrenten getrokken. “Het zijn roerige tijden voor aannemersbedrijven, aan iedereen wordt getrokken. Dat gebeurt ook bij ons en soms gaan mensen weg om aan andere uitdaging aan te gaan. In deze markt wordt nu veel geboden. Maar wij zien ook dat door het aanbod van opleiding en EVC-trajecten mensen loyaal worden. De mensen die een EVC-traject hebben gedaan, werken hier nog steeds”, vertelt Ugur. Hij ervaart dat juist door het aanbieden van dergelijke trajecten, het bedrijf laat zien dat het vertrouwen heeft in de medewerkers.