Personeelstekort laat zich in vele branches gelden. De gezondheidszorg is er daar één van. Justin Geven is HR Business Partner bij Yes We Can Clinics (YWCC) en hij voelt zich geprezen dat hij juist wel een groot team aan collega’s heeft dat iedere dag alles geeft voor hun fellows (cliënten).

Kun je iets vertellen over Yes We Can Clinics (YWCC)?

“Yes We Can Clinics is een jeugdkliniek voor jongeren van 13 tot en met 27 jaar met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen. Yes We Can biedt zowel intensieve dagbehandeling en klinische behandeling. Ouders en naasten krijgen een eigen behandelprogramma en worden intensief betrokken bij de behandeling van de fellows (hoe wij cliënten noemen). In de behandeling staan liefde, warmte en confrontatie centraal.”

Overal in de zorg is sprake van een personeelstekort. Hoe merk je dat in jouw organisatie?

Gelukkig kunnen wij met alle collega’s iedere dag weer alles geven voor onze fellows (cliënten), en hebben wij een groot team aan (zorg)professionals die zich weer iedere dag inzetten. Hiermee voelen wij ons zeer geprezen omdat het ons niet zo raakt als andere organisaties.”

Welke functies zijn ook bij jullie lastiger te vervullen?

“Bij behandelaren, mensen met een psychologische of orthopedagogische achtergrond. En bij ervaringsdeskundigen. We werken veel met ervaringsdeskundigen, dit zijn collega’s die hetzelfde mee hebben gemaakt als onze fellows meemaken en hun eigen ervaring inzetten. Zij zijn de kern in onze behandeling.”

Welke groep is juist met een EVC-certificaat geholpen?

“Juist die ervaringsdeskundigen. In onze behandeling kiezen we er bewust voor om met ervaringsdeskundigen te werken. Zij kunnen zich goed verplaatsen in de fellow en herkennen het gedrag. Verslaving, psychische problemen en gedragsproblemen beginnen echter vaak op jonge leeftijd en opleidingen en scholen zijn meestal niet afgemaakt. Dat geldt dus ook voor de ervaringsdeskundigen, ze zijn geweldig in de behandeling, hebben de mooiste ervaring en wij leiden ze zelf op tot een SKJ-diploma of certificaat op HBO-niveau.”

Wat is de rol van Vigor?

“Vigor neemt belasting weg bij de collega’s en daardoor is het afbreukpercentage laag: veel mensen kunnen het certificaat door juiste begeleiding halen. Vigor geeft de juiste begeleiding en levert maatwerk. Afhankelijk van de persoon duurt een traject korter of langer, maar dat is begrijpelijk. Vigor stelt vast welke ontwikkeling eventueel nog nodig is om het EVC-certificaat te halen. Voorheen was het lastig om een opleiding te vinden die voor YWCC én voor de ervaringsdeskundigen goed aansloot. Voor ons is het ook belangrijk omdat wij op deze manier voor doorstroom, doorgroei en opleiding kunnen zorgen, ervaringsdeskundigen zijn de sleutel tot ons succes en zijn juist in alle posities binnen de organisatie erg waardevol.”

Hoe gaat zich dit verder ontwikkelen?

“Een glazen bol zou fijn zijn. Maar door deze opstelling hopen we op behoud van collega’s, puur door een goede werkgever te zijn en onze zorg te richten op onze fellows én de collega’s. Dat wordt zeker positief ontvangen.”