Enkele weken geleden publiceerden we in een blog het verhaal van Ugur Saban. Hij doorliep een EVC-traject voordat hij zijn bedrijf SAB Electro opzette. Binnen zijn eigen bedrijf geeft hij medewerkers nu dezelfde kans. Nicky Oost en Anouar Saddik vertellen op hun beurt over hun ervaringen in het EVC-traject.
SAB Electro heeft 50 mensen in vaste dienst en nog eens 90 zzp’ers aan het werk. Maar voordat het zover was, volgde oprichter Ugur Saban een EVC-traject om hogerop te komen. Die kans biedt hij nu ook aan zijn medewerkers. Nicky Oost en Anouar Saddik rondden onlangs hun EVC-traject af.
Nicky Oost: “We zijn het traject ingegaan voor persoonlijke ontwikkeling, om stappen te maken binnen het gaswerk. Zonder certificaat doe je misschien wel al veel, maar mag je het niet zelfstandig doen. Na een EVC-traject voor VP, Vakbekwaam Persoon, mag dat wel. Zo krijg je meer vrijheid en kun je ploegleider worden van je eigen team. Meer zelfstandig.”
Vakbekwame personen
Anouar Saddik: “In de praktijk waren je eigenlijk al vakbekwame personen, maar niet daarvoor gecertificeerd. Binnen opleidingsniveau 2 is het moeilijker om het traject hiervoor te volgen. Tenminste, dat geldt voor mij. Ik ben geen schoolmens, maar ik weet in de praktijk wel waar ik het over heb. Maar met boeken voor de opleiding niveau 2, daar kan ik niet zoveel mee. Zo’n EVC-traject is voor mij een betere en makkelijkere weg: je vertelt over je werk. En degene met wie je het gesprek voert, weet ook waar je het over hebt. Hij heeft het werk ook gedaan en we begrepen elkaar direct.”
Niet tegenop zien
Nicky en Anouar zagen van tevoren niet op tegen het assessment. “Juist niet”, vertelt Anouar. “Nogmaals, ik hoefde alleen maar over mijn werk te vertellen. Het was eigenlijk hartstikke leuk.” Nicky: “Voorheen had je voor een certificaat twee jaar opleiding nodig, nu kun je dat met werkervaring verkorten. Je hebt de kennis al, dus een portfolio invullen is minimaal. Dat deed ik met liefde.” Met het portfolio met duidelijke foto’s en het gesprek met de vaktechnische- en beroepsoverstijgende assessor verliep het hele traject uiterst soepel. Nicky: “Ik heb vijf jaar werkervaring, weet precies wat ik wel en niet moet doen, maar ik had alleen dat papiertje niet. Dus mag je deze werkzaamheden dan niet uitvoeren. Nu ben ik gecertificeerd om met een eigen ploeg te werken en alle ervaring te gebruiken.” Anouar: “Er gaan nu nog meer deuren voor je open, we krijgen met andere dingen te maken, zoals verantwoordelijkheid. Daar leer je ook weer veel van, nieuwe dingen.”
Samen groeien
Het feit dat Nicky en Anouar een kans hebben gekregen van SAB Electro, zorgt voor een bijzondere binding met het bedrijf. “We krijgen hier zoveel mogelijkheden, dat zet je niet zomaar aan de kant. De binding met het bedrijf wordt zo alleen maar sterker. We krijgen het vertrouwen en dat betalen we terug. Zo groei je samen verder, het is geven en nemen”, vertelt Anouar. Komt nog bij dat Anouar als zelfstandige aan SAB Electro is verbonden. “Het zou niet vreemd zijn dat ik als zelfstandig ondernemer dit soort zaken zelf moet regelen, maar zo werkt het hier niet. En dat betaalt zich terug.”
En verder
Nicky en Anouar zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Nu eerst een jaar ervaring opdoen als ploegleider en kijken wat je tegenkomt”, vertelt Nicky. “Dan weer een nieuwe EVC-traject? Wie weet.”