Na een jaarcontract kwam Nico van der Kroef in 2016 als monteur in vaste dienst bij netbeheerder Stedin. “Ik ben begonnen met het wisselen van elektrometers, daarna ben ik steeds meer werkzaamheden gaan verrichten. Inmiddels houd ik me bezig met alle verlichtingen en verzwaringen van het net, zowel voor de consument als de kleinzakelijke markt. Het is heel afwisselend werk,” vertelt hij enthousiast.
Officieel certificaat vereist vanuit werkgever
“Bepaalde werkzaamheden mag je niet zomaar uitvoeren,” zegt Nico. “Als je bijvoorbeeld bij het wisselen van de meter onder spanning moet werken, dan moet je daarvoor gecertificeerd zijn. Stedin verzorgt zelf diverse interne opleidingen. Voor je officiële certificaat moet je examen doen bij Stipel, de Stichting Persoonscertificatie Energietechniek.” Met een Stipel-certificaat kunnen werknemers in de energietechniek hun kennis- en competentieniveau aantonen.
Diploma kwijt
Om examen te kunnen doen, moest Nico onder meer aantonen dat hij beschikte over een MTS-diploma. “Ik heb dat diploma in 1992 behaald, alleen ik kon het nergens meer terugvinden,” vertelt Nico. En omdat het een diploma van vóór 1997 is, was het ook niet opgenomen in het diplomaregister van DUO. Hij dreigde dus vast te lopen, toen kwam zijn werkgever met dé oplossing: een EVC-traject.
Intensief gesprek
“Daar had ik nog nooit van gehoord, ik had geen idee wat het inhield,” zegt Nico. “Mijn leidinggevende vertelde dat via een EVC-traject zou kunnen worden achterhaald welke kwalificaties ik nog miste,” vertelt hij. “Op basis daarvan kon ik die onderdelen dan alsnog in de praktijk of via een opleiding gaan leren.” Hij besloot de stap te wagen. Eerst volgde een gesprek met twee assessoren. “Dat was heel intensief,” herinnert Nico zich. “We hebben zeker drie uur met elkaar gepraat. Ze vroegen me echt van alles. Ook spraken ze met mijn leidinggevende en met een paar collega’s van de planning. Het was heel bijzonder om later terug te lezen in de rapportage wat ze allemaal uit die gesprekken hebben kunnen halen.”
Ontwikkelpunten
“Er kwamen een paar punten naar voren waar ik nog geen of onvoldoende ervaring mee had,” vervolgt Nico. “In teamverband werken, een ploeg leiden en kabellassen. Dat waren de drie belangrijkste onderdelen die ik moest aanpakken.” Enkele dagen later belde zijn teamleider hem al om afspraken te maken over zijn ontwikkeltraject. “Stedin is een werkgever die honderd procent achter je staat,” aldus Nico. In een paar maanden tijd kreeg hij volop gelegenheid om in de praktijk te werken aan zijn ontwikkelpunten.
Geslaagd voor officieel examen
Inmiddels heeft Nico het officiële Stipel-examen afgelegd én gehaald. “Zowel voor de praktijk als de theorie ben ik geslaagd,” zegt hij trots. “Voor het kabellassen moet ik nog een tiendaagse opleiding volgen. Die is helaas door corona uitgesteld, ik verwacht er binnenkort alsnog mee te kunnen starten.” Hij hoopt het traject als eerste monteur af te kunnen sluiten.
Erkenning en grip op de toekomst
Het EVC-traject heeft hem vooral erkenning gebracht, zegt hij. Daarnaast heeft het rapport hem ook meer inzicht gegeven. “Ik ben over bepaalde dingen verder gaan nadenken. Over ervaringen die ik in mijn werk nog miste, ook over dingen die ik altijd heel vanzelfsprekend vond. Zoals het coachen van stagiairs bijvoorbeeld. Dat vind ik gewoon erg leuk om te doen en nu kreeg ik te horen dat ik daar ook goed in ben. Dat maakt het natuurlijk extra bijzonder.”