Meer dan de helft van de kinderopvangorganisaties heeft een tekort aan personeel. In de buitenschoolse opvang (bso) heeft zelfs zeventig procent een tekort, zo blijkt uit een kwartaalpeiling van Kinderopvang werkt! Ook Joy Ellen Bos, eigenaresse van kinderopvangorganisatie Enjoy!, staat voor de uitdaging om voldoende professionele medewerkers te vinden. Iets wat haar tot nu toe goed lukt, mede door hen de mogelijkheid te bieden een EVC-traject te volgen bij Vigor.

Joy Ellen was zelf tien jaar lang leerkracht op een basisschool. “Ik vond het heerlijk om met de kinderen te werken, maar de organisatie er omheen begon me op een gegeven moment tegen te staan”, vertelt ze. “Vanuit de overtuiging dat het ook anders kon ben ik veertien jaar geleden een eigen kinderopvang gestart.” Startende vanuit haar woonkamer is Enjoy! inmiddels een bloeiende organisatie met meerdere vestigingen in de regio Amstelveen. “Zo kan ik nog veel meer kinderen bereiken. We doen eigenlijk alles wat school niet doet voor kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 18 jaar. Het leuke is dat opa’s en oma’s komen voorlezen en dat bijvoorbeeld kinderen die ooit op onze bso hebben gezeten, hier nu studiebegeleider zijn. Het is een soort community en dat is voor de kinderen een heel fijn gevoel.”

Zijinstromers in alle soorten en maten

Het team van Enjoy! bestaat in zijn geheel uit 70 tot 80 medewerkers. “We krijgen steeds vaker te maken met zijinstromers met uiteenlopende achtergronden, van een bouwkundige tot een verpleegkundige, die geknipt zijn voor dit vak maar die helaas niet de juiste opleiding hebben genoten. Dat terwijl we in de kinderopvang zitten te springen om mensen. Wat mij betreft is dat echt een manco van het huidige systeem. Juist omdat ze zo bewust kiezen voor dit werk, zijn ze extra gemotiveerd om hier te werken. Dat zorgt voor een wezenlijk andere sfeer.”

Een frisse blik

Via via kwam ze op het spoor van Vigor, waar zijinstromers een EVC-traject kunnen volgen om het benodigde vakbekwaamheidsbewijs te verkrijgen. “Tot nu toe hebben vijf medewerkers een dergelijk traject gevolgd. Het traject is voor iedereen anders. Er wordt precies gekeken waar de gaten zitten in je kennis en ervaring, waar je vervolgens al lerende in de praktijk mee aan de slag kunt totdat je aan alle eisen voldoet. Je ziet ze gewoon met de dag groeien en bloeien. Het mooie is dat zo’n EVC-traject meestal helemaal niet lang hoeft te duren. Het gaat zelfs steeds sneller omdat we nu precies weten wat er allemaal moet gebeuren. Het is geweldig dat we op deze manier mensen die echt willen een kans kunnen geven. Wat mij betreft kan het EVC dan ook een deel van de oplossing zijn voor het huidige personeelstekort in de kinderopvang, het verlaagt de drempel aanzienlijk. Het voegt bovendien iets toe aan je team, juist omdat zijinstromers weer andersoortige kennis en ervaring met zich meebrengen. Zij kijken met een frisse blik naar hoe het er aan toe gaat op de werkvloer, daar kun je ook als organisatie van leren.”

Mentor on a Mission

Vanuit haar enorme drive heeft Joy Ellen zelf trainingen ontwikkeld (onder de veelzeggende naam Mentor on a Mission) voor iedereen die met kinderen werkt. “Ik heb gemerkt dat zelfreflectie de sleutel is van verbinden met kinderen. Voor veel leerkrachten, begeleiders of andere volwassenen die met kinderen werken is zelfreflectie een gevoelig onderwerp. Met deze trainingen krijgen zij tools in handen die de connectie met kinderen zoveel makkelijker maakt. Ik wil hen leren om hun verantwoordelijkheid te nemen. Natuurlijk heb je in het onderwijs te maken met werkdruk, zoals in meer branches, maar deels leg je jezelf die druk ook op. Daar kun je dus iets aan doen. Daarnaast probeer ik een stuk bewustwording op gang te brengen hoe groot hun impact is op kinderen. Met een enkel woord kun je het zelfbeeld van een kind maken of breken. Geen enkel kind zou met pijn in de buik naar school of naar de opvang moeten gaan en daar kun je als leerkracht of begeleider een wezenlijke bijdrage aan leveren. Ook daar is een link te leggen met Vigor, om deze trainingen te zijner tijd te accrediteren. Genoeg plannen dus, ik ben nog lang niet klaar!”