Iedere schoolleider in het primair onderwijs moet zich laten registreren in het Schoolleidersregister PO. Daarvoor moet je als schoolleider aantonen dat je beschikt over de kwalificaties die beschreven staan in de beroepsstandaard voor schoolleiders. Dirk Jan de Jong deed dit via een EVC-procedure.

“Toen ik drie jaar geleden solliciteerde naar de functie van locatiedirecteur op de J.H. Donnerschool, wist ik al dat ik me moest registreren als ik zou worden aangenomen,” begint Dirk Jan de Jong zijn verhaal. “Ik heb een post-hbo-studie Onderwijsmanagement gedaan, maar daarmee voldeed ik niet aan de eisen van het Schoolleidersregister.” Toevallig gaf iemand van EVC Centrum Vigor kort na zijn aanstelling een presentatie in het managementteam. De Jong: “Eerder was ik Vigor al eens op een onderwijsbeurs tegengekomen, dus ik kende de naam. Tijdens de presentatie hoorden we meer over de mogelijkheden van EVC en dat wekte mijn interesse. Vooral ook omdat de EVC-route de snelste manier is om de registratie voor elkaar te krijgen. De andere optie, een opleiding, kost je al gauw minimaal twee jaar. Terwijl EVC in een paar maanden geregeld kan zijn.” Samen met een collega besloot De Jong zich aan te melden voor het EVC-traject. “Mijn collega had net als ik zijn sporen in het onderwijs al verdiend. Het ging er bij ons allebei dan ook vooral om dat we konden aantonen dat we de juiste kwaliteiten in huis hebben. Een EVC-procedure is daar bij uitstek geschikt voor,” aldus De Jong.

Meteen aan de slag

Na de aanmelding volgde een kennismaking met EVC-begeleider Ton de Baaij. “Dat was een heel prettig en open gesprek,” herinnert De Jong zich. “Ook kreeg ik te horen welke documenten ik zou moeten verzamelen, zodat ik meteen aan de slag kon. Enkele weken later stond mijn assessment gepland. Uit het gesprek met de twee assessoren kwam naar voren dat er nog een paar stukken ontbraken voor de onderbouwing, die ik vervolgens ook heb aangeleverd. Naar aanleiding van het assessment en mijn portfolio hebben de assessoren een rapportage geschreven en weer enkele weken later had ik mijn EVC-certificaat al in handen. Daarmee kon ik mij laten registreren in het Schoolleidersregister. In totaal heeft het hele traject een week of acht geduurd.”

Ontwikkelpunten

Vooral de rapportage heeft De Jong waardevolle inzichten gegeven, vertelt hij. “Het is een uitgebreid verhaal, waarin ook mijn ontwikkelpunten voor de komende jaren zijn beschreven. Dat is bijzonder nuttig voor mijn herregistratie.” Geregistreerde schoolleiders zijn verplicht zich elke vier jaar opnieuw te laten registreren. Daarbij kunnen ze kiezen uit verschillende ontwikkelthema’s. De Jong: “De rapportage geeft richtlijnen voor scholing en verdieping. Daarmee heb je als kandidaat echt iets duurzaams in handen.”

Dikke tien

Hij vervolgt: “EVC is een prachtige manier om je kwaliteiten in kaart te brengen en te ontdekken op welke gebieden je jezelf nog verder kunt ontwikkelen. We zijn vaak geneigd om te kijken naar wat iemand níet kan. Terwijl Vigor juist op zoek gaat naar wat je als kandidaat allemaal wél in huis hebt. En dat is vaak meer dan je zelf denkt.” Hoe kijkt hij terug op het hele traject met Vigor? De Jong: “Een dikke tien! Ik ben ontzettend blij dat ik op deze manier aan mijn registratieplicht heb kunnen voldoen. Op dit moment ben ik nog niet bezig met mijn herregistratie, maar wanneer het zover is, dan is Vigor wat mij betreft absoluut de partij om wederom in de hand te nemen voor dat proces. Ik ben ervan overtuigd dat het ook dan weer helemaal goed gaat komen.”