“Het valt op dat de toepassing van EVC’s in de techindustrie wat achterblijft ten opzichte van andere sectoren”, constateert Johan van Dam. “Ik zie wel dat bedrijven oplossingen vinden in het hybride gebied, tussen onderwijs en praktijk. Daar zie je dat de verbinding met het onderwijs wel degelijk een punt van aandacht is, omdat het onderwijs vaak iets achterloopt ten opzichte van de praktijk als het gaat om de laatste ontwikkelingen in techniek. Toch speelt EVC ook in de techniek een belangrijke rol en dat moet ook, omdat de transitie op de arbeidsmarkt veel te groot is. We kunnen het niet alleen overlaten aan onderwijsinstellingen. Als je alleen het onderwijs in de lead laat voor het up-to-date houden van kennis en werkvaardigheid, dan redden we het niet. Daarvoor is de opgave simpelweg te groot. EVC zorgt dan mede voor een oplossing om de arbeidsmarkt te ontlasten.”

Vertrouwen dat iemand iets kan

EVC is immers niet alleen een bewijs van kennis, maar ook van ervaring en vermogen. “Je kan ‘gewoon’ aan de bak op het moment dat je als werknemer een EVC hebt, dat is een voordeel voor de werkgever. Als werkgever kun je namelijk erop vertrouwen dat iemand iets kan aan de hand van het EVC”, aldus Johan. Zo’n 70 procent van wat een mens leert, komt uit de praktijk. Dat onderstreept het belang van praktijkervaring en het vertrouwen dat een werkgever kan hebben in deze kennis. Het is slim om deze kennis te certificeren. Ligt daar dan ook een verantwoordelijkheid voor de werknemer zelf? Johan: “Het gaat ook om het creëren van zelfvertrouwen, laten zien dat je iets kunt. Belangrijk voor werkgever én werknemer. Dat belang om die kennis te verzilveren wordt wel eens onderschat, het speelt zeker mee in de ontwikkeling van je carrière als werknemer. Zeker, als werkgever ben je medeverantwoordelijk om ervoor te zorgen dat je werknemers optimaal op de hoogte blijven van de ontwikkeling in het vakgebied, maar andersom geldt ook een verantwoordelijk. Namelijk dat je die opgedane kennis en ervaring inderdaad kunt verzilveren. Dan kun je ook aan een eventuele volgende werkgever laten zien dat je iets kan. Je creëert voor jezelf mogelijkheden op de arbeidsmarkt.”

Loyaliteit

Een ander opvallend punt dat Johan ziet, is dat in de technische branche veel sprake is van loyaliteit onder werknemers. Als zij van hun werkgever een opleiding of cursus krijgen aangeboden, bijvoorbeeld om een bepaalde machine te kunnen bedienen, zijn ze loyaal aan de werkgever en hebben minder de behoefte om de opgedane kennis op te nemen in een EVC. “Dat is jammer, want dan mis je de kans om je zelfstandige arbeidsmarktpositie te verzilveren. Er zijn nu wel mogelijkheden om vanuit werkgever en werknemer een ‘skills paspoort’ op te bouwen. Dit is een laagdrempelige manier om je portfolio op te bouwen. Ik denk dat branches erachter gaan komen dat kwalificatie wel heel prettig is: de beoordeling van een onafhankelijke partij over kennis en kunde is van groot belang.”

Profiteren!

Samenvattend: werkgevers kunnen volop profiteren van werknemers met EVC’s. “En het is alle hens aan dek. We moeten insteken op onderwijs én EVC’s om te kunnen dealen met de transitie in ons werk. Voor de technische branche moeten EVC’s populairder worden. Het valideren van vaardigheden is essentieel.”

Meer weten?

We vertellen graag over de mogelijkheden van EVC’s en wat wij daar als Vigor in kunnen betekenen. Neem gerust contact met ons op!