Vaktechnisch assessor Mariëlle Drenth is als zelfstandig ondernemer betrokken bij Vigor. Mariëlle coacht en traint zorgprofessionals. Bij Vigor zet ze haar kennis en ervaring in om sociaal werkers en professionals in de Jeugdzorg een stap verder te helpen. Hoe verloopt een EVC-onderzoek eigenlijk, waar let de assessor op en hoe stel je kandidaten op hun gemak? Tijd voor een kijkje achter de schermen.

Verborgen competenties

Het belangrijkste tijdens een EVC-onderzoek is om (verborgen) competenties naar boven  te halen. Marielle doet dat door in eerste plaats goed te luisteren:

“Ik let op communicatie- en leer voorkeursstijlen. Hoe maakt iemand iets nieuws eigen en hoe vertelt hij of zij erover? Een beelddenker vertelt bijvoorbeeld in plaatjes, competenties komen dan sterker naar voren als je visuele middelen benut om nieuwe dingen eigen te maken of zaken over te brengen.

Aansluitend bij de communicatiestijl, is het leuk om te ontdekken hoe iemand leert. Sommige kandidaten leren van ervaringen, dus uit de praktijk. Anderen zijn meer theoretisch georiënteerd. Verder kijk ik naar persoonlijke eigenschappen: is iemand initiatiefrijk, proactief, en hoe worden problemen opgelost?”

Het komt ook regelmatig voor dat een kandidaat een vaardigheid allang onder de knie heeft, maar dat de casus zich in de praktijk nog niet heeft voorgedaan. Bijvoorbeeld als iemand vanuit een andere bedrijfstak is overgestapt naar de Jeugdzorg. “Dan ontdekken we samen competenties die je kunt inzetten of vertalen naar een andere context, vanuit een vorige functie.”

Puzzelstukjes

“Ik stel me in gesprekken altijd gelijkwaardig op, zodat mensen zich snel op hun gemak voelen. Alleen dan kun je goed aansluiten bij de behoeften. Een EVC-onderzoek is eigenlijk een puzzel die we samen oplossen.

Als assessor moet je daarom zonder oordeel het gesprek ingaan en nieuwsgierig zijn. Door goed te luisteren, dóór te vragen en te concretiseren, kun je een zo goed mogelijk verhaal schrijven en iemand het beste helpen.”

Aanvullend traject

Het komt wel eens voor dat kandidaten een aanvullend EVC-traject nodig hebben. Wellicht doe je je werk hartstikke goed, maar heb je nog wat stappen te zetten. De beroepsstandaard vraagt soms specifieke competenties die iemand nog kan ontwikkelen.

“We blikken na afloop van het aanvullend traject altijd samen terug: waar stond je toen en waar sta je nu? Wat zie je aan groei bij jezelf? Je ziet dat kandidaten in een korte tijd een enorme leercurve doormaken. Vaak zijn mensen blij verrast en zien ze in waarom wij een bepaald advies gaven. Je hebt jezelf dan echt een heel mooi kado gegeven.”

Wie ben jij als mens?

“De aanpak van Vigor vind ik heel prettig, omdat die echt mensgericht is. We kijken niet alleen wat er op iemands cv staat, maar vooral naar wie jij als mens bent, wat je levensloop is en hoe we jou zo goed mogelijk kunnen profileren.

Het netwerk binnen Vigor is groot waardoor ik in contact kom met organisaties door het hele land. Hierdoor blijf ik up-to-date over nieuwe organisaties, initiatieven en vakinhoudelijke kennis. Het leren van elkaar staat centraal bij Vigor, we delen onze kennis door het geven van webinars. Zo blijf ik groeien in mijn vak.”