In oktober 2010 ging Paul Gravesteijn aan de slag als servicemonteur bij Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Na een zwaar motorongeluk begin 2019 en vervolgens twee jaar revalideren was duidelijk dat hij de fysieke kant van het werk niet meer aan kon. Dankzij zijn werkgever vervult hij inmiddels dan ook een meer toezichthoudende functie. Voor Paul mede reden om een EVC-traject te volgen bij Vigor. Het behaalde Competentiebewijs Arbeidsmarktroute geeft hem betere kansen voor zijn verdere loopbaan.

Na het afronden van de opleiding Metaaltechniek aan de LTS ging Paul als 16-jarige meteen aan het werk. “Dat werd bij ons thuis ook eigenlijk wel verwacht”, vertelt hij. “Ik kom uit een groot gezin met acht kinderen dus er moest worden gewerkt voor de kost. Mijn ouders dachten bovendien dat studeren niets voor mij was en in die tijd ging je daar niet tegenin. Des te leuker vind ik het nu om te zien dat mijn eigen kinderen het ontzettend naar hun zin hebben op de middelbare school. Zij krijgen straks de kans om de opleiding te volgen die zij leuk vinden.”

Steeds een nieuwe uitdaging

“Ik was thuis altijd aan het sleutelen, vandaar dat ik voor Metaaltechniek had gekozen op de LTS, maar eigenlijk wist ik niet goed wat ik wilde. In de loop der jaren heb ik veel verschillende banen gehad. Om de twee, drie jaar wisselde ik van baan. Dan wist ik wel hoe het allemaal werkte en ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die drive om te blijven leren zit er al van jongs af aan in.” Op zich mooi natuurlijk maar bij sollicitaties had Paul wel iets uit te leggen. Aangezien hij verder ook geen diploma had dat hij kon laten zien, kozen bedrijven dan uiteindelijk toch regelmatig voor sollicitanten die dat papiertje wel hadden. “Toch frustrerend aangezien ik wist dat ik wel de benodigde kennis en ervaring had.”

Competenties zwart op wit

Al voor het motorongeluk was de werkgever van Paul bezig om een andere functie voor hem te regelen. “Er was geen vaste functie beschikbaar maar ik kon wel meer toezichthoudende taken gaan uitvoeren. Daar was ik blij mee. Ik voelde echter daarnaast de behoefte om op een of andere manier inzichtelijk te maken op welk niveau ik precies functioneerde. Ik wist wat ik wel en niet kon, ik had alleen niets om het aan te tonen. Dat maakte me onzeker.” Vandaar de keuze om een EVC-traject te volgen.

Boost voor zelfvertrouwen

In september 2021 was het eerste contact met Vigor, in november 2021 had Paul het traject afgerond. “Ik ben het traject heel open en eerlijk in gegaan. Uiteindelijk bleek ik op mbo niveau 4 te functioneren, met doorgroeimogelijkheden voor niveau 5 (hbo associate degree). Dat geeft mij het zelfvertrouwen dat ik nodig heb in mijn verdere loopbaan, zeker als ik ooit wil gaan voor hogere functies. Ik kan nu met trots zeggen ‘dat kan ik’ en alleen daarvoor zou je dit al moeten doen. Persoonlijk vind ik een Competentiebewijs meer waard dan een diploma. De uitgebreide EVC-rapportage die je krijgt, geeft een zeer compleet beeld van jou als persoon, terwijl een diploma niet meer is dan een papiertje.”

Waarde voor de organisatie

“Mijn nieuwe teamleider heb ik ook bewust uitgenodigd bij de uitreiking van het Ervaringscertificaat en Competentiebewijs, zodat hij een beter idee heeft van wat ik eventueel voor de organisatie kan betekenen en welke werkzaamheden hij aan mij kan toevertrouwen. Het is afwachten of ze mij een vaste functie kunnen aanbieden. Mocht dat om een of andere reden niet het geval zijn, dan zal mijn Competentiebewijs mij echter zeker helpen om een nieuwe functie elders te vinden. Hopelijk is het niet nodig, voorlopig heb ik het hier prima naar mijn zin.”