Pascal van Uden is al ruim twintig jaar werkzaam in de jeugdzorg. Om aan de eisen te blijven voldoen moest hij voor zijn SKJ-registratie een EVC-onderzoek doorlopen. Bovendien wilde hij een opleiding volgen, waarvoor hij hbo-niveau moest aantonen. Met het EVC-traject realiseerde hij beide doelen.

Al lange tijd werkt Pascal met veel plezier bij Koraal, een organisatie voor mensen van alle leeftijden met ernstige (verstandelijke) beperkingen en complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen. “Wanneer je als professional op hbo-niveau in de jeugdhulp of jeugdbescherming werkzaam bent, moet je je registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ),” vertelt hij. “Daarnaast wilde ik, om verder te groeien in mijn werk, graag de IMRO-opleiding gaan volgen, een opleiding waarbij je via lichaamstaal leert communiceren met cliënten. Voor die opleiding is een hbo-diploma vereist. En hoewel ik in het verleden wel een verkorte hbo-opleiding heb gevolgd, was dat voor de IMRO-opleiding helaas niet voldoende.” Pascal vond het geen aantrekkelijk idee om alsnog een vierjarige hbo-opleiding te gaan volgen. Gelukkig bleek er een alternatieve mogelijkheid te zijn: een EVC-onderzoek. Daarmee zou hij zijn hbo-niveau kunnen aantonen, wat tevens nodig was voor zijn SKJ-registratie.

Intensief gesprek

Eind juni meldde Pascal zich bij EVC Centrum Vigor. “Ik had nog maar een week of twaalf voordat IMRO-opleiding in september zou starten,” herinnert hij zich. “Daarom was het erg fijn dat ik begin juli al terecht kon voor mijn intake.” Na de intake volgde al snel het EVC-onderzoek. Een behoorlijk intensief gesprek, vond Pascal. “Er werd niet alleen uitgebreid gevraagd naar mijn ervaringen tijdens het werk, maar de assessoren wilden ook van alles weten over mijn jeugd en mijn opgedane levenservaring. Ze keken écht naar mijn persoonlijkheid.”

Precies op tijd

Om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, had Pascal in de tussentijd alle benodigde informatie voor zijn portfolio al verzameld. “Daardoor hoefde ik niet alsnog op zoek te gaan naar allerlei documenten en formulieren. Ondertussen zette iedereen bij Vigor zich ook keihard in voor een snelle afhandeling, waardoor ik ruim binnen de tijd mijn ervaringscertificaat en Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute in handen had.” Het Vakbekwaamheidsbewijs moest vervolgens nog ingediend worden bij het SKJ. Pascal: “Eerlijk gezegd vond ik het best spannend of het daadwerkelijk voldoende was voor mijn kwalificatie. Maar ik had op alle punten voldoende gescoord en dus kon ik precies op tijd, op 30 augustus, mijn vakbekwaamheidsbewijs en rapport ophalen bij mijn portfoliobegeleider Ton de Baaij.”

Trotsdocument

Een bijzonder moment, vond Pascal. “Ik werk al sinds mijn stage in 2000 bij Koraal. Al die tijd ben ik regisseur geweest van mijn eigen carrière: ik heb verschillende cursussen en opleidingen gedaan om door te groeien, maar ik was nooit genoodzaakt om een cv bij te houden en om mijn vaardigheden en ervaringen in kaart te brengen. Nu stond dat allemaal in een rapport. Niet alleen de certificaten die ik in de loop der jaren heb behaald, maar ook bijvoorbeeld wat ik in mijn vrije tijd heb gedaan voor de voetbalclub. Dan realiseer je je pas wat voor ontwikkeling je in ruim twintig jaar hebt doorgemaakt. Het gaat echt over mij, over wie ik ben als persoon en hoe ik in het werkveld sta. Het maakt me heel trots als ik het verslag doorlees. Niet voor niets noemen ze bij Vigor zo’n rapport ook wel een trotsdocument.”

Nog beter bereiken

Nu de druk van het EVC eraf is, kan Pascal zich volledig richten op zijn opleiding. “Ik ben in september gestart, met één keer per maand een opleidingsdag. In de tussenliggende periode ga je met het geleerde in de praktijk aan de slag. Het is best pittig, maar ontzettend leuk.” Als alles goed is, rondt hij de opleiding in mei dit jaar af. “Ik ben ervan overtuigd dat ik straks de jongeren die ik begeleid, nog beter kan bereiken. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om.”