Raymonde Biemond werkt al een aantal jaar als jeugdprofessional als ze voelt dat ze meer uit zichzelf wil halen. Ze omschrijft het als een “Is dit alles” gevoel (van Doe Maar). Na twee keer gestrand te zijn met een hbo-studie, gaat Raymonde voor een SKJ-registratie. Want de kennis en kunde is er, alleen het bewijs nog niet. Het EVC-traject bij Vigor helpt haar verder. Zelfs zó ver dat ze nu haar eigen bedrijf heeft als Dog Assisted Coach en Ambulante Jeugd- en Gezinsprofessional!

Andersom leren

Raymonde: ”Ik leer altijd andersom, vanuit de praktijk. In de context van het werk kan ik de materie toepassen en dan leg ik verbanden. Als je mij enkel theorie geeft dan lukt het gewoon niet. Mijn opdrachtgever van Punt Autisme heeft altijd vertrouwen in mij gehad en zag mijn potentie. Terugkijkend op mijn loopbaan wás ik ook eigenlijk al ver ontwikkeld door alles wat ik heb gedaan.”

Via Punt Autisme komt Raymonde bij Vigor uit. “Ik heb hard moeten werken aan mijn stukken en bewijsmateriaal. Het gesprek heb ik als pittig ervaren. Maar volgens de assessoren ben ik er zo doorheen gerold. Het was een fijn en warm traject. De assessoren kijken of je competent bent, op de hoogte bent van de richtlijnen en wetten van je vakgebied en of je weet wat je moet doen in crisissituaties. Ik heb het hele traject zowel laagdrempelig als professioneel ervaren. Ik werd goed gekwalificeerd en bekwaam bevonden. En dat gaf mij veel zelfvertrouwen.”

Vertrouwen

Het grootste inzicht dat Raymonde uit het assessment heeft gehaald is te vertrouwen op haar eigen kunnen. “Ik was toen ik aan het EVC-traject begon nieuwsgierig naar mijn verbeter- en ontwikkelpunten, zowel in werk als persoonlijk. Ik ben al jaren jeugdprofessional en doe mijn werk goed. Dat krijg ik ook terug van mijn omgeving. Het werken aan zelfvertrouwen is een persoonlijk ontwikkelpunt waar ik echt iets mee wil. De feedback vanuit de assessoren was heel prettig, het gaf inzicht en ook een bepaalde bevestiging.”

Dog Assisted Coaching

Na het EVC-traject krijgt Raymonde vleugels. Als zelfstandige Dog Assisted Coach  en ambulante Jeugd- en Gezinsprofessional helpt ze mensen met multicomplexe zorg.

“Ik durf nu grotere stappen te maken. Ik heb de opleiding tot Dog Assistant Coach gevolgd bij Pets4Care waardoor ik mijn eigen honden in kan zetten als co-coach. De honden staan in behandelingen metafoor voor bijvoorbeeld een persoon of een belemmering. Je kunt dankzij de honden als coachee of cliënt makkelijker vanaf een afstand naar een bepaalde situatie kijken. Dat maakt dat de emotionele lading er in eerste instantie afgaat, waardoor je het objectief kunt benaderen. Tegelijkertijd kun je iemand ook weer naar die ervaring of het gevoel terugbrengen. Mijn cliënten durven zich door mijn honden Tess en Lynn eerder open te stellen.

‘’Ik ben het meest trots op het feit dat ik het toch op mijn eigen manier heb gekund. En daardoor niet onder doe aan de rest! Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het wel gaat.”

SKJ-registratie

Raymonde krijgt regelmatig particulieren aanvragen, waardoor ze bij een aantal gemeenten contact aan het leggen is. “Er wordt standaard om een AGB code en SKJ-registratie gevraagd. Ook al werk ik onder de vleugel van andere partijen, dan nog is het goed om de certificaten op zak te hebben. Het zorgt voor betrouwbaarheid en je kunt aantonen dat je voldoet aan wat zij zoeken voor de cliënt. Zeker in de multicomplexe zorg, waar mensen kwetsbaar zijn, is dat natuurlijk belangrijk.”