De 35-jarige Jeffrey Schoonderwoerd is al twintig jaar in dienst bij dezelfde netbeheerder, waar hij zijn carrière begon als stagiaire, in het kader van zijn opleiding vmbo elektra (niveau 2). Hij startte als leerlingmonteur en groeide in de loop der tijd door tot elektramonteur. Jeffrey was nog niet klaar in zijn ontwikkeling en toe aan de volgende stap: de functie van technisch specialist. Het zag er naar uit dat dit zou lukken maar op het laatste moment ging de geplande promotie niet door omdat zijn opleiding niet voldeed aan de eisen die zijn werkgever stelde aan de functie. Een enorme teleurstelling. Jeffrey herpakte zich en volgde een EVC-traject bij Vigor. Daarmee bewees hij de functie wel degelijk aan te kunnen.

Jeffrey, trotse vader van twee kinderen, heeft de liefde voor het elektra vak niet van een vreemde. Zijn opa was ooit elektramonteur bij een aannemer en zijn vader is alweer 42 jaar werkzaam als elektramonteur bij dezelfde netbeheerder als Jeffrey. Toch koos Jeffrey oorspronkelijk voor een andere richting. “Ik kon goed voetballen dus ik heb eerst een sportopleiding gevolgd in Rotterdam. De reistijd brak me echter op, waardoor ik uiteindelijk toch heb gekozen voor het elektra vak.” En daar heeft hij nooit spijt van gehad. “De vrijheid, het buiten op locatie werken, het helpen van klanten… ik vind het allemaal even leuk. Het werk is bovendien zeer afwisselend, geen dag is hetzelfde.”

Weer terug naar school

In de loop der tijd volgde Jeffrey al eerder een EVC-traject voor elektramonteur niveau 3. “Uiteindelijk is hier als gevolg van wisseling van teamleiders helaas niets mee gedaan. Vandaar dat ik besloot toch weer terug naar school te gaan. Ik was gemotiveerd om te laten zien waar ik toe in staat was.” Na twee jaar rondde hij de mbo-opleiding eerste monteur data elektra niveau 3 met succes af. “Daarmee kon ik promoveren tot technisch specialist, dat was ook al vanaf het begin mijn doel.” De teleurstelling was groot toen bleek dat zijn werkgever de eisen net een latje hoger had gelegd (niveau 4) dan de landelijke eisen. De promotie kon daarmee alsnog niet doorgaan.

Positieve ommekeer

“Na al die jaren trouwe dienst en alles wat ik de afgelopen jaren heb gedaan om mijn doel te bereiken… Ik zag het even niet meer zitten: ik sliep er slecht van, at slecht. Ik heb me toen ook een tijdje ziek gemeld.” Het was zijn teamleider die de positieve ommekeer bracht. “Terug naar school gaan was voor mij geen optie, ik ben iemand die het liefst leert in de praktijk. Mijn teamleider kwam met het idee om wederom een EVC-traject te doen, deze keer bij Vigor. Op een bepaald moment heb ik de knoop doorgehakt en ben ik gestart met het traject voor Technicus Elektrotechniek, niveau 4. Ik dacht: ik laat het maar op me afkomen en zie wel hoe ver ik kom. Ik werkte al zo lang in het vak, ik wist dat ik voldoende technische vaardigheden had.” Jeffrey kon zo tevens re-integreren in zijn oorspronkelijke functie.

Volop potentie

Na het intakegesprek ging Jeffrey aan de slag met het verzamelen van allerhande bewijsmateriaal dat aantoonde welke opleidingen hij al had gedaan en wat voor kennis en vaardigheden hij in zijn werk had opgedaan. Daarna volgde – vanwege corona via Zoom – een vier uur durend gesprek met twee assessoren. “De eindrapportage kwam na zeven weken. Ik was blij verrast door de inhoud ervan. De 54 pagina’s tellende rapportage gaf een zeer compleet en realistisch beeld van mij als persoon. Met zowel sterke als zwakke kanten. In die zin heeft het EVC-traject mij de ogen geopend. De grootste verrassing was dat ik op inzetbaarheidsniveau 5 bleek te functioneren, met potentie voor inzetbaarheidsniveau 6 als ik aan de slag ga met de verbeterpunten. Het is geweldig om die bevestiging te krijgen. In de laag- en middenspanning beheers ik feitelijke alle facetten van het werk. Dankzij het EVC-traject weet ik precies waar ik aan moet werken om verder door te groeien. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik dit heb gedaan, het heeft mij veel positieve energie gebracht en opent veel nieuwe deuren. Mijn werkgever is druk bezig de promotie alsnog rond te krijgen. Met deze erkenning zou ik zelfs kunnen doorgroeien naar uitvoerder. De toekomst ziet er dan ook goed uit!”