Om zich als systeemtherapeut te registreren bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) moest Kamiel Groenendaal voldoen aan een aantal eisen. Een EVC-traject bleek voor hem een goede optie om hier deels in tegemoet te komen. Een eerste poging daartoe bij een EVC-aanbieder liep uit op een grote teleurstelling maar bij Vigor bleek hij helemaal op zijn plek. Inmiddels heeft hij zijn Vakbekwaamheidsbewijs Vakbekwame hbo Jeugd- en gezinsprofessional al in ontvangst mogen nemen.
Kamiel heeft een afwisselende loopbaan achter de rug en heeft verschillende opleidingen gevolgd. Enkele jaren geleden begon hij naast zijn baan als gezinswerker bij buurtteam Lokalis in Utrecht een opleiding systeemtherapie, die hij twee jaar geleden afrondde. Toen hij zich wilde registreren bij de NVRG bleek dat hij niet aan de kwaliteitseisen voldeed omdat hij geen relevante hbo-opleiding had gevolgd. “Als ik met een EVC-traject mijn vakbekwaamheid kon aantonen, kon ik me echter alsnog registreren.”
Kommer en kwel
Kamiel vond via internet een EVC-aanbieder en startte daar in 2020 een traject. “Ik werd aan mijn lot overgelaten. Er werd gewerkt met een computerprogramma, waarop je kon inloggen. Daarin stonden 90 stellingen. Per stelling moest je bewijzen leveren uit de praktijk en een toelichting geven. Daar ben ik mee aan de slag gegaan, maar vond het heel lastig. Mijn begeleider was daarnaast ook nog eens moeilijk bereikbaar en het contact verliep grotendeels via het computerprogramma. Ik kreeg vaak standaard antwoordmails waar ik niet veel mee kon. Toen ik met veel moeite ongeveer tot de helft van de stellingen was gekomen, kreeg ik bericht dat ik een andere begeleider kreeg én dat datgene wat ik tot dat moment op papier had gezet niet voldeed.”
De magie van Vigor
Met de nieuwe begeleider ging het helaas niet veel beter. “Via een collega hoorde ik op een bepaald moment over Vigor, daar bleken ze heel anders te werk te gaan. Ik besloot over te stappen en het was echt een verademing. Wat mij betreft is de magie van Vigor dat de assessoren precies de juiste vragen weten te stellen en vervolgens in de eindrapportage de link leggen met de theorie en de vertaling weten te maken naar de competenties waar je aan moet voldoen. Daarnaast had ik het gevoel dat het traject een gezamenlijke verantwoordelijkheid was: ik had een doel en Vigor hielp mij om dat doel te bereiken. Ik heb geluk dat ik op tijd ben overgestapt!”