Maartje van de Moer is onlangs toegelaten tot de Master Zorgethiek en Beleid aan de Universiteit van Humanistiek (UvH) in Utrecht. Haar doel? De Nederlandse jeugdzorg van onderzoek voorzien. Want dat is hard nodig. Haar drive om onderzoek te doen kwam mede voort uit het EVC-traject dat ze in 2022 bij Vigor volgde.

Transformatie jeugdzorg

Maartje werkt al 12,5 jaar als zorgprofessional bij orthopedagogisch behandelcentrum De La Salle in Boxtel. Een uitstroomlocatie waar jongeren de stap uit de residentiële jeugdzorg zetten om begeleid zelfstandig of beschermd te gaan wonen.

In 2015 werd de SKJ-registratie voor gezins-en jeugdprofessionals verplicht gesteld. Maartje functioneerde al op hbo-niveau maar had nog geen afgeronde hbo-opleiding. Van haar werkgever kreeg zij een EVC-traject via Vigor aangeboden. “Het traject richt zich op het valideren van mijn ervaring en het reflecteren op mijn functie, maar toen kwam er bij mij een burn-out om de hoek kijken. Gelukkig was de begeleiding vanuit Vigor prettig en konden zij op mijn situatie inspelen.”

“Ik ben al 20 jaar werkzaam in het sociaal domein maar toch is het heel leerzaam om tijdens het assessment in te zoomen op je werk. Het Ervaringscertificaat dat je ontvangt na afloop is voor mij heel waardevol. Het gaf mij perspectief en schetste een compleet beeld over het functioneren binnen mijn beroep. En dat zegt veel meer over mij dan alleen een cijfer of een diploma.”

Lets Move

In 2017 was Maartje projectleider van project “Lets Move”. Ze zocht samen met gemeente Boxtel oplossingen voor de transitie van jeugdzorg naar gemeenten. “Als jongeren 18 worden houdt de jeugdzorg op en ontstaat er een gat in de opvang. Samen met gemeente Boxtel ben ik dilemma’s tegengekomen waar ik iets mee wilde doen. Er is enorme behoefte aan een zorgethische blik. Bij de start van haar EVC-traject begon het al te kriebelen om naar de Universiteit te gaan. “Uiteindelijk kon ik dankzij de kwalificaties van mijn hbo-studie starten met een premaster en volgend jaar begin ik met de master Zorgethiek en Beleid.”

Onderzoek

Maartje heeft een missie: het mooiste vak ter wereld verbeteren. Ze wil de jeugdzorg van onderzoek voorzien omdat er weinig academisch onderzoek wordt gedaan. Bijvoorbeeld naar de uithuisplaatsing van jongeren. “In Nederland worden die maatregelen als oplossing gezien terwijl ze in de praktijk vaak rampspoed met zich meebrengen. Ik wil de oorsprong en de effecten van deze maatregelen verder onderzoeken. Het kan goed zijn dat ik bij een ministerie of gemeente terecht kom. Of wellicht ga ik het op eigen houtje doen. We zullen het zien!”