“Ik werkte bij een huisarts als doktersassistente, maar aanvankelijk was ik niet gediplomeerd. Ik had wel mijn triagediploma, maar één van de voorwaarden om zo’n diploma in te zetten, is dat je doktersassistente bent. Ze werkte al vijftien jaar in de huisartsenzorg, maar een diploma had ze dus nooit gehaald. “Door de gewijzigde wet regelgeving dien je naast een triagediploma ook je bekwaamheid aan en te tonen als doktersassistente”, vertelt Ghislaine Hulshof. “Mijn diploma triagiste lag dus in de kluis en dat kwam eruit toen ik via Vigor het diploma doktersassistente haalde.”

Meer dan alleen een doktersassistente

Tijdens het EVC-onderzoek bij Vigor werd het voor de assessoren al snel duidelijk dat de kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden van Ghislaine meer omvatte dan enkel haar uitvoerende werk als doktersassistent. Ghislaine volgt momenteel een universitaire opleiding en ze heeft daarnaast twee functies in een Raad van Toezicht en een Raad van Bestuur. “Wel allemaal in de zorg. De opleiding heb ik zelf betaald omdat ik onafhankelijk wilde zijn. Ik vind de combinatie met triagiste heel erg leuk, zo houd ik binding met de praktijk, dat mis ik wel eens bij mensen in de directie, bestuur en Raad van Toezicht.”

Vrijstellingen

De opleiding voor doktersassistente was op zich niet zo’n probleem voor Ghislaine. “Ik kreeg nogal wat vrijstellingen omdat ik al meer dan vijftien jaar in een huisartsenpraktijk werkte. Nederlands, Engels en rekenen moest ik bijspijkeren, en nog twee opdrachten afronden. Doktersassistente is geen beschermd beroep, dus in feite mag iedereen zich doktersassistente noemen. Er is geen BIG-registratie, vreemd genoeg. Maar dat is weer een andere discussie.”

Op meerdere gebieden actief

Sinds het EVC-traject bij Vigor is Ghislaine zelf ook gaan inzien dat zij meer in haar mars heeft. Inmiddels is ze actief op vele gebieden, onder meer bij de FNV en in de politiek. “In het gesprek werd wel verteld dat ik wat diplomatieker moest worden, op een vriendelijke manier. Dat klopte ook wel en uiteindelijk vang je meer vliegen met stroop dan met azijn. Ik heb ook geleerd dat je niet alles zomaar kunt zeggen, soms stuit dat tegen de borst van anderen en er is nu eenmaal een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.”

Soepel en prettig

Via een simpele Google-zoekopdracht kwam Ghislaine bij Vigor terecht en voelde snel een klik met de begeleider. “Zij had een goed verhaal, luisterde ook goed naar mij en zag mijn kwaliteiten. Daar werd ik enthousiast van. Samen hebben we bekeken wat ik nog zou moeten doen voor het diploma en dat verliep soepel en prettig. Binnen drie maanden had ik mijn diploma en dus ook mijn diploma voor triagiste. Ik had mijn vervolgopleiding eigenlijk al gedaan, alleen de basis niet. Beetje omgekeerde volgorde.”

Ambities

Ambities heeft Ghislaine nog genoeg en daarbij kijkt ze vooral naar het samenbrengen van een aantal speelvelden. Zorg en politiek bijvoorbeeld. “Ik zou graag iets in de Eerste of Tweede Kamer willen doen. De marktwerking in de zorg maakt mijns inziens veel kapot. Ik zit in veel takken van de zorg en zie dat dat niet goed gaat. Daar maak ik me zorgen over en zou daar graag iets aan willen doen.”