Na de mavo met een talenpakket leek voor Jacqueline een carrière als secretaresse of verkoopster in het verschiet te liggen. “Ik was 15, ik wilde geld verdienen om zelf kleren te kunnen kopen. Ik zocht een baantje in een winkel, maar daar ontdekte ik dat werken met vrouwen mij niet lag. Na twee maanden ging ik weg en kwam via een relatie terecht op het kantoor van een loodgietersbedrijf.” ’s Morgens werd ze daar nog begeleid door een oudere collega, maar ’s middags stond ze er al snel alleen voor om alles te bedruipen en alle hand-en-spandiensten uit te voeren. “Toch een beetje secretaresse, maar ook veel meer dan dat.”

Installatietak opzetten

Toen de directeur van het bedrijf na een paar jaar ziek werd, nam Jacqueline ook de planning over en zorgde ervoor dat de buitendienst ’s morgens goed opgestart werd. “Ik deed ook de controles om te zien of het werk volgens de normeringen werd gedaan.” Bij de Verschoor Groep kreeg Jacqueline in 2013 de kans om een installatietak voor het bedrijf op te zetten. “Mijn naam was wel bekend in de regio, ook omdat ik een vrouw in de installatiebranche ben en dat komt nu eenmaal niet zoveel voor. Bij Verschoor heb ik dus de hele tak opgezet, vanaf de eerste boormachine tot alles wat er nu staat.” Inkoop, offertes, sales, aansturen van mensen, inmeten: Jacqueline doet het allemaal.

Geen vakdiploma

Ondanks alle kennis en ervaring beschikte Jacqueline niet over een vakdiploma. Ze nuanceert: “Wel het leermeesterdiploma gekwalificeerd beoordelen. Ik mocht daarmee wel leerjongens aannemen en opleiden door ze te koppelen aan ervaren monteurs. Op beroepsmarkten probeerde ik ook meisjes enthousiast te maken voor de sector.” Toch kreeg ze meer en meer de behoefte om een kwalificatie te halen voor het werk. “Vroeger was je als bedrijf lid van de UNETO-VNI en daarmee was je een erkend monteur. Later werd het beroep van loodgieter vrijgegeven, maar opdrachtgevers vragen wel naar een kwalificatie of aansluiting bij een beroepsvereniging. Onze installatietak had dat niet.” Om aan een inschrijving te komen bij Techniek Nederland was het nodig om een branchestandaard via InstallQ te hebben. Dat zette Jacqueline op het idee om te zien of haar 43 jaar ervaring genoeg was voor een EVC-kwalificatie en daarmee haar vakbekwaamheidsbewijs.

EVC-traject

Bij Vigor had Jacqueline fijne inleidende gesprekken en ook het gesprek met de assessoren verliep prima. Zij bleken overtuigd van Jacquelines kwaliteiten. Het EVC-certificaat en vakbekwaamheidsbewijs hebben Jacqueline in ieder geval een bevestiging gegeven. “Als vrouw in deze mannenwereld word je niet altijd voor vol aangezien. Met dit bewijs is dat voorbij. Ik weet prima wat ik kan en wat ik niet kan, het is meer een bevestiging voor de buitenwereld en het betekent dat we als bedrijf Techniek Nederland naar ons kunnen toetrekken. Ik ben nu gekwalificeerd voor ‘eindverantwoordelijke watertechnische installaties’.

Eerste vrouw

Jacqueline blijkt de eerste bij Vigor te zijn die dit vakdiploma bezit. “Het verbaast me dat het er niet meer zijn. Ik had niet gedacht dat ik de eerste zou zijn, want het is een hartstikke leuk beroep. We hebben veel gunning van werk. Misschien omdat ik een vrouw ben en zaken iets anders benader, meer de puntjes op de i zet. Ik geef mijn mannen altijd mee dat het eindresultaat moet zijn zoals ze het zelf thuis ook zouden willen. Zo krijg je blije en tevreden klanten.”

Meer weten?

“Maak je ervaring tastbaar.” Dat is de belangrijkste motivatie die Jacqueline wil meegeven. “En ik wil Vigor punten geven voor hun hulp richting het eindresultaat.” Ook weten of je met je jarenlange ervaring in aanmerking komt voor een EVC-certificaat? Informeer naar de mogelijkheden! We helpen je graag verder. info@vigor.nl of bel: 06-10445500