Goed nieuws vanuit de banden- en wielenbranche! Er is een nieuwe branchestandaard ontwikkeld. Voor werkgevers is het nu mogelijk om medewerkers middels een EVC-traject op het juiste niveau in te schalen en te certificeren. Wij spraken Rick Zeeman, Manager Opleidingen van SVOB (het opleidingsinstituut voor de banden en wielenbranche), over deze mooie mijlpaal.

Nieuwe VACO branchestandaard

VACO vertegenwoordigt ruim 350 bedrijven in de banden en wielenbranche. Van bandenproducent tot bandenverwerking. Het gros is gespecialiseerd in bandenservice. Tot voor kort was het niet mogelijk voor medewerkers om een mbo opleiding te volgen in de banden- en wielen-techniek, simpelweg omdat deze nog niet bestaat. VACO nam het heft in eigen handen en kwam daarom dit jaar met de nieuwe standaard voor de niche branche die zij vertegenwoordigen. Rick Zeeman legt uit hoe de standaard tot stand kwam:

“We hebben alles bij elkaar opgeteld ruim een jaar geïnvesteerd in het mogelijk maken van de nieuwe standaard. Via het Nationaal Kenniscentrum EVC kwamen we met Vigor in aanraking. Omdat we het juiste gevoel wilden hebben bij de EVC-aanbieders, gingen we met allevier in gesprek. We wilden weten wat het EVC-traject voor de medewerkers betekent, hoe er met de medewerker omgegaan wordt en hoe het voortraject verloopt. We kozen uiteindelijk voor Vigor, mede dankzij hun proactieve aanpak. Vervolgens hebben we volop ingezet in de uitvoering. Een onderwijskundige heeft ons hierbij geholpen. Het vraagt nogal wat om competenties en kernwaarden op te stellen, daar heb je echt specialisten bij nodig.”

Goed werkgeverschap

De nieuwe manier van certificeren past in de filosofie van goed werkgeverschap die VACO omarmt. Als werkgever wil je investeren in je medewerkers en je waardering uitspreken. Rick: Waar is een medewerker bij gebaat? Bij aandacht. Salaris is leuk, maar aandacht en eigen ontwikkeling is nog veel belangrijker. Medewerkers volgen bij ons diverse trainingen over banden en wielen. Wat is er nu mooier als je daar een EVC-erkenning voor krijgt?”

Wilko van Beek is relatiemanager bij Vigor en nauw betrokken bij het traject. “We zijn enorm blij te mogen samenwerken met VACO. Een jaar geleden kwamen we met elkaar in contact en dat klikte gelijk. Omdat we bij Vigor met vaktechnische en beroepsoverstijgende assessoren werken, kunnen we naast de EVC-certificering ook handvaten geven voor groei en ontwikkeling. Je kunt er een volledig leertraject van maken. Krijg je niet alles in één keer erkend? Dan kun je daarmee aan de slag gaan onder begeleiding van VACO en SVOB.”

Voorloper in de markt

Waarom deze ontwikkeling in de markt past? In de mobiliteitsbranche (motorvoertuigen, landbouwtechniek) wordt EVC al breder ingezet. Maar banden en wielen worden niet genoemd, omdat het om een niche branche gaat. Als we kijken naar de ontwikkelingen in het onderwijs, loopt VACO voorop. Rick: “We willen deze mogelijkheid dan ook breed kenbaar maken. Het is een win-win voor zowel werkgever als werknemer, omdat deze vorm van erkennen een andere aanvliegroute heeft. Je hoeft als hardwerkende medewerker echt niet meer de schoolbanken in. Daar hebben ze simpelweg de tijd niet voor!”

Wil je meer weten over de nieuwe branchestandaard of ook een EVC-traject volgen via Vigor? Kijk dan op Vaco.nl, mijnbandenbaan.nl of bekijk het EVC-traject bij Vigor.