Na ruim dertig jaar een nieuwe weg inslaan is geen eenvoudige beslissing. Wat als dan ook nog blijkt dat je niet over de juiste diploma’s beschikt om de opleiding van je keuze te gaan volgen? Gelukkig is er een verkorte route mogelijk. Gerdie Liekens volgde een EVC-traject en vertelt over haar ervaringen.
Na een arbeidsverleden van 39 jaar, waarvan de laatste tien jaar in een commerciële buitendienstfunctie, besloot Gerdie Liekens (57) dat het tijd was om het roer radicaal om te gooien. “Bij mijn vorige baan zat ik niet meer op mijn plek,” vertelt ze. “Daarom hebben mijn werkgever en ik in goed overleg afscheid van elkaar genomen. Ik ambieerde om tijdelijk het arbeidsproces te verlaten om mijzelf te verrijken met kennis. Welke functie zou het best bij mij passen? Na uitgebreid onderzoek kwam ik uit bij de functie van arbeidsdeskundige. Dat werk spreekt me enorm aan. Maar het betekende wel dat ik me zou moeten laten omscholen.”
Geen hbo-opleiding
Vanwege haar leeftijd vond Liekens het geen aantrekkelijk vooruitzicht om vier jaar lang een opleiding te gaan volgen. “Gelukkig kwam ik er algauw achter dat er ook een kortdurende post-hbo-opleiding tot arbeidsdeskundige bestaat. Om toegelaten te kunnen worden, moet je echter een hbo-opleiding hebben afgerond. En dat had ik niet.”
Alternatief
Liekens, die destijds na haar havo-examen een opleiding bij Schoevers volgde en later nog een aantal bancaire opleidingen, ging op zoek naar een alternatief. “Zo ontdekte ik dat ik een EVC-traject zou kunnen volgen, om mijn werk- en denkniveau vast te laten stellen.” Via Google vond ze een aantal aanbieders. “Ik heb er twee gebeld en bij EVC Centrum Vigor had ik direct het beste gevoel. Vooral de praktijkgerichtheid van Vigor sprak me aan,” vertelt ze.
Persoonlijke intake
Er werd een afspraak gemaakt voor een persoonlijke intake, waarbij onder meer werd uitgelegd hoe het traject eruit zou zien. Ook werd Liekens geholpen door haar begeleider bij het opstellen van het portfolio, om haar competenties inzichtelijk te maken. Het intakeverslag en portfolio vormden de basis voor het EVC-onderzoek.
Spannend
Daarna volgde het EVC-gesprek met twee assessoren die vroegen naar haar ervaring, opleiding en motivatie voor het werk als arbeidsdeskundige. Liekens: “Dat vond ik ontzettend spannend. Er hing voor mij zoveel vanaf! Ik had mijn zinnen gezet op deze opleiding, ik moest en zou dit traject dan ook tot een succesvol einde brengen. Gelukkig stelden de assessoren me direct op mijn gemak. Ze straalden een bepaalde mate van rust uit. En in plaats van mij te toetsen, waren ze juist heel open en oprecht geïnteresseerd. Daardoor kon ik volledig mezelf zijn. Binnen vijf minuten was de spanning weg, dat vond ik heel bijzonder.” Verder verrichtten de assessoren ook onderzoek op haar werkplek. Zo konden zij een volledig beeld schetsen van de kandidaat.
Certificaat
Na het EVC-onderzoek kreeg Liekens een uitgebreide rapportage in handen met conclusies en aanbevelingen. “Die zijn voor mij zeer waardevol, want ik kan deze ook gebruiken als ik ga solliciteren,” zegt ze. Ook het belangrijkste doel van het EVC-onderzoek – aantonen dat ze over hbo-werk- en denkniveau beschikt – is bereikt. “Met dit certificaat kon ik me aanmelden bij de opleiding die in oktober is gestart. Ik ben nu net een paar weken bezig en ik ben ontzettend enthousiast. Na deze opleiding, die veertien maanden duurt, ben ik van plan om nog een studie tot casemanager verzuim te gaan volgen. Met twee diploma’s sta ik straks sterker op de arbeidsmarkt.”
Nieuwe kans
Terugkijkend op de afgelopen maanden, besluit Liekens: “Het EVC-onderzoek heeft me hernieuwd vertrouwen gegeven. Want eerlijk is eerlijk: na een ontslag – ook al is het met wederzijds goedvinden – krijg je toch een beetje een knauw. De gesprekken met de assessoren hebben me gesterkt in mijn keuze en ik zie dit als een prachtige kans. In mijn nieuwe baan kan ik straks veel meer voor mensen betekenen. Ik denk dat dit werk in mijn huidige levensfase beter bij mij past.”
Vigor heeft een afspraak met NVVA/SRA gemaakt, dat via een competentiebewijs voor arbeidsdeskundigen (beroepsoverstijgend EVC) registratie in het beroepsregister mogelijk is. De SRA (Stichting Register Arbeidsdeskundigen) ontwikkelt en onderhoudt een gedragscode, waarbinnen geregistreerde arbeidsdeskundigen zekerheid vinden met betrekking tot hun ethisch/moreel handelen.