Voor arbeidsdeskundigen die al de nodige ervaring hebben opgedaan maar niet beschikken over een hbo-startkwalificatie, is een reguliere opleiding vaak een onnodig belastende route voor het verkrijgen van een kwalificatie op hbo-niveau (EQF6). Bovendien zeggen de mate van inzetbaarheid van een kandidaat en zijn of haar opgebouwde ervaring vaak meer dan het hebben van een bachelor hbo-diploma.

Twee instrumenten

Sinds een aantal maanden kunnen ook arbeidsdeskundigen zonder hbo-startkwalificatie zich laten registreren bij de SRA. Daarvoor bestaan twee alternatieve instrumenten: via een volwaardig beroepsoverstijgend EVC of een competentiewaardering. Die laatste mogelijkheid noemen we bij EVC Centrum Vigor ook wel ‘de binnenbocht’.

<

Competentiewaardering of Ervaringsprofiel

Een competentiewaardering is een compact instrument om het beroepsoverstijgend niveau van iemand vast te stellen. Daardoor voldoet het niet aan de formele kwaliteitseisen van een EVC-procedure. Wel wordt het bijzondere beoordelingskader van Vigor ook hier ingezet om het beroepsoverstijgend competentieniveau van de arbeidsdeskundige aan te tonen. Het instrument van de competentiewaardering wordt niet voor niets ook al vele jaren door Noloc en CMI voor hetzelfde doel ingezet.

Extra meerwaarde

Met de NVVA/SRA is Vigor overeengekomen, dat registratie in het beroepsregister via een EVC of competentiewaardering mogelijk is. Wij hebben daarmee al veel ervaring opgedaan. Onze aanpak is erop gebaseerd dat wij het portfolio dat voor een EVC vereist is, voor de kandidaat samenstellen. Daarmee ontzorgen we de kandidaat niet alleen maximaal, maar brengen we ook competenties in beeld die voor de kandidaat vaak zo vanzelfsprekend zijn dat hij of zij ze zelf nooit zou benoemen. Daardoor kunnen wij de grenzen voor de kandidaat verleggen en krijgt het EVC-traject extra meerwaarde.