“Er is een grote behoefte aan mensen in de kinderopvang”, is de ervaring van senior assessor Jenne Wierstra. Jarenlang bekleedde hij diverse functies in het onderwijs en later gecombineerd met de kinderopvang. “Vanuit Vigor houden we ons bezig met het begeleiden van EVC-trajecten voor mensen die een stap in hun loopbaan, bijvoorbeeld de kinderopvang, willen zetten. Vaak zien we kandidaten die ervaring hebben in deze branche, of soortgelijke werkzaamheden elders hebben opgedaan. Veel mensen hebben affiniteit met dit werk en we willen hen graag interesseren om via een EVC-traject in deze branche aan het werk te gaan.”

Stijgende behoefte

Als gevolg van de verandering in wet- en regelgeving, met name financiering, is er veel meer behoefte aan mensen die in de kinderopvang willen werken. Met kandidaten voeren wij een uitgebreid gesprek en onderzoeken wij aan de hand van competenties met indicatoren of de kandidaat voldoet aan de gekozen standaard en daarin vastgelegde branche-eisen. Maar naar welke competenties is Jenne dan op zoek? “We zoeken vooral naar mensen die in staat zijn om een goed pedagogisch klimaat te organiseren. Dus een goede sfeer waarin kleine kinderen zich kunnen ontwikkelen, aan de hand van lezen, spel en bijvoorbeeld bouwmaterialen. Mensen die het leuk vinden om met kinderen te werken en ook goed voor hen kunnen zorgen. Voor deze leeftijd, kinderen van 1 tot 4 jaar, is de lichamelijke verzorging erg belangrijk. Ook: communiceren met collega’s en ouders, werken aan taal, voorlezen, activiteiten organiseren.” Jenne ziet veel mensen die dergelijk werk eerder in de informele sfeer hebben gedaan, bijvoorbeeld als oppasouder. “Op een zeker moment zie je dat ze vaak toch de stap willen maken naar meer professionaliteit. Dat kan prima met een EVC-traject. Veel ouders hebben de basiscompetenties natuurlijk wel, soms zit er in de theorie nog wel een verbeterpunt.”

Groot tekort

Volgens cijfers van het CBS werkten in de tweede kwartaal van 2022 zo’n 177 duizend mensen in de kinderopvang. De afgelopen drie jaar zijn er 20 duizend werknemers bijgekomen, maar dat was niet genoeg om aan de stijgende vraag naar personeel te kunnen voldoen. In het tweede kwartaal van 2022 stonden tegenover elke 1000 banen 55 vacatures. Dat was het hoogste cijfer ooit in de kinderopvang. Op dit moment zijn er ongeveer 6.600 openstaande vacatures. “Het wordt eenvoudiger om je kind naar de kinderopvang te brengen en mede daardoor stijgt de vraag naar personeel. Vigor biedt verschillende soorten trajecten aan. De standaard Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang, waarmee de kandidaat na aanmelding direct inzetbaar is als medewerker in ontwikkeling, of de opleidingsstandaard (Gespecialiseerd) pedagogische medewerker niveau 3 of niveau 4. Daarnaast heeft Vigor standaarden wanneer een kandidaat door wil groeien naar een functie op een hoger niveau. Dat kan zijn in de rol van adviseur of coach. Op welk niveau de kandidaat een EVC wil starten, maakt voor ons niet uit. Welk niveau haalbaar en wenselijk is, blijkt wel uit het intake- en EVC-gesprek en de ambitie. Na het gesprek schrijven we een EVC-rapportage en geven we advies, eventueel om nog wat kennis of kunde bij te spijkeren. Er zijn veel mogelijkheden om te blijven ontwikkelen!”

Interesse?

Wie geïnteresseerd is in werk in de kinderopvang en daarvoor een EVC-traject wil doorlopen, kan contact opnemen met Vigor, info@vigornl-w191c2.preview.wpmanaged.nl of 06-10445500. Of zie de website www.vigor.nl