Met de Stichting Vrienden van Vigor worden kandidaten die een zetje richting de arbeidsmarkt kunnen gebruiken de mogelijkheid geboden een Competentiewaardering traject te volgen. Een traject vergelijkbaar met een regulier EVC van Vigor, waarbij het speerpunt ligt op het bieden van kansen op de arbeidsmarkt voor mensen die niet over de financiële middelen beschikken. Een jongere van het gezinshuis van Annemarie van Melle is de eerste kandidaat die de kans kreeg gesponsord een Competentiewaardering te doorlopen.

Annemarie vangt al tweeëntwintig jaar lang samen met haar gezin pleegkinderen op, sinds acht jaar in de vorm van een gezinshuis. Om als gezinshuisouder te voldoen aan haar SKJ-registratie volgt Annemarie bij Vigor een SKJ-traject, waar zij in aanraking kwam met de Stichting Vrienden van Vigor.

“In principe moeten jongeren op hun achttiende vertrekken uit het gezinshuis, maar we merken dat veel van deze kinderen niet in staat zijn om dan al op eigen benen te staan”, vertelt Annemarie gedreven. “Vanuit de hulpverlening is er in Baarn eigenlijk nog niets dat voorziet in begeleiding na de periode in het gezinshuis, met het risico dat ze tussen wal en schip vallen. Daarom zijn we aan de overkant van de straat een trainingshuis gestart voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar, waar ze worden geholpen op hun weg naar zelfstandigheid.”

Een opsteker als erkend junior schilder

Dankzij Vrienden van Vigor kreeg Annemarie de kans om een van haar gezinshuiskinderen aan te melden voor een Competentiewaardering. “Daar heb ik Floris voor opgegeven, een 19-jarige jongen die al vier jaar bij ons woont. Hij werkt momenteel bij een bouwbedrijf. Hij loopt ontzettend op zijn tenen en weet niet goed wat hij wil. Tijdens zijn traject heeft hij een vier uur durend gesprek gehad met een assessor, met als resultaat een rapport waarin staat waar hij allemaal goed in is.”

De uitreiking van het rapport was een feestelijk gebeuren. “Het mooie is dat iemand met een frisse blik, zonder vooroordelen, zijn competenties in beeld heeft gebracht. Dat doet hopelijk iets met zijn zelfvertrouwen. Dit soort kinderen krijgt natuurlijk vaak te horen dat ze niks kunnen. Dit is voor Floris dan ook een enorme opsteker. Als hij weer een keer aan zichzelf twijfelt, hoeft hij voortaan alleen het rapport er maar bij te pakken. Dat bevestigt dat hij het wel degelijk kan en zijn positie op de arbeidsmarkt als schilder kan versterken.”

De ideale oplossing

Annemarie heeft vijf kinderen: haar biologische kinderen (twee zonen en twee dochters tussen de 23 en 30 jaar) én de 15-jarige Jadey, die al sinds hij drie maanden oud is, deel uitmaakt van de familie. In de loop der jaren heeft ze circa 80 kinderen een tijdelijk thuis geboden. “In ons gezinshuis vinden kinderen tussen 0 en 18 jaar een plek. Samen met ons team, bestaande uit acht professionals, bieden we crisisopvang voor korte tijd maar we hebben ook plekken voor een langdurig verblijf. ”Om haar mooie werk te kunnen blijven doen, moet ze wel haar SKJ-registratie behalen.

“Ik heb tweeëntwintig jaar ervaring op zak maar ik beschik helaas niet over het noodzakelijke hbo-diploma. Mijn MDGO-V diploma is niet afdoende. Het volgen van een driejarige hbo-opleiding zie ik niet zitten. In beide huizen hebben we momenteel in totaal 14 kinderen onder onze hoede, ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moest halen om te studeren. Dat is ook niet waar mijn hart ligt: de zorg voor de kinderen is mijn drijfveer. Het is dus perfect dat ik met een EVC-traject kan aantonen dat ik op het vereiste niveau functioneer. Ik zag wel op tegen het papierwerk maar mijn dochter heeft me daar gelukkig bij geholpen. Het gesprek met de assessoren is goed verlopen, praten kan ik wel!”

Van pleegmoeder naar pleegoma

Het concept rapport heeft ze inmiddels al binnen. “Dat was ontzettend positief, je gaat er bijna van naast je schoenen lopen. Daar ben ik dus heel blij mee. Over een paar maanden hoop ik het Vakbekwaamheidsbewijs binnen te hebben. Dit werk zit in mijn lijf, in mijn DNA. Ik kan me niet voorstellen dat ik er ooit mee stop. Als ik te oud word om pleegmoeder te zijn, word ik wel pleegoma.”

En zo hebben Floris en Annemarie allebei een rapport om trots op te zijn.

Wil je meer informatie over de Stichting Vrienden van Vigor of heb je interesse in de mogelijkheden als donateur of sponsor, dan kun je contact opnemen met Wilko van Beek:
Telefoon: 06-10445500
E-mail: info@vigornl-w191c2.preview.wpmanaged.nl
www.vigor.nl