Veiligheid is een belangrijk onderdeel van het EVC-onderzoek voor InstallQ-erkenning, maar zeker niet het enige. “Veiligheid geldt niet alleen voor jezelf tijdens de klus, maar ook voor andere in de omgeving en de uiteindelijke gebruikers, en ook voor en na de klus”, vertelt Vigor-assessor Patrick van Bragt. Het grootste deel van de kandidaten die Patrick als vaktechnisch assessor op zich neemt, komt uit de elektrobranche, of uit de gas-, water- en warmte-installatiebranche. Veiligheid in techniek kent zo veel verschillende aspecten. Binnen de installatiebranche is InstallQ de officiële erkenning.

Veiligheid voor jezelf en je omgeving

Om in te zoomen op de elektrotechniek: veiligheid begint met het zeker weten of je stroomloos kan werken. Patrick: “Dan komt de LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse) naar voren: kijk naar de omgeving, mensen of dieren om je heen, is de meterkast bereikbaar, enzovoort. Dus persoonlijke veiligheid en de veiligheid voor je omgeving. In stap 2 krijg je te maken met een installatie die steeds zwaarder belast gaat worden als gevolg van de energietransitie.” Dat is een onderdeel dat Patrick tijdens een EVC-gesprek van ruim 3 uur boven water probeert te krijgen. Over gesprek gesproken: het is juist op deze manier dat Patrick de informatie ophaalt. “Natuurlijk is het portfolio ook belangrijk, maar het feit dat iemand aan mij uit kan leggen hoe bepaalde zaken werken, geeft meer vertrouwen dat iemand serieus met veiligheid omgaat.” Patrick geeft een voorbeeld van een kandidaat met een prima portfolio, maar na doorvragen bleek er toch wat essentiële kennis te ontbreken. Deze kandidaat bleek meer een ondernemer dan een elektricien, die kansen zag in de installatie van zonnepanelen en daarvoor een certificaat wilde halen. “Het is dan een beter idee om je personeel dat EVC-certificaat te laten halen. Met andere woorden: het gesprek is echt wel belangrijk.”

Dialoog

Behalve veiligheid speurt Patrick dus naar vakbekwaamheid. “Het liefst hou ik een met een kandidaat een open en gelijkwaardig gesprek, liever dan dat het een vragenuurtje wordt. Dat levert gewoon meer op. Soms doe ik dat aan de hand van een gewetensvraag. Dan zijn er feitelijk geen goede of foute antwoorden, maar het geeft heel goed weer hoe iemand naar de veiligheid en vakbekwaamheid van het vak kijkt. Bijvoorbeeld: wat is de allerbelangrijkste draad in een installatie? Dan ontstaat er een dialoog in plaats van het afwerken van een vragenlijstje. En komt ook de persoonlijkheid van de kandidaat naar voren. Dat kan iemand met een vlotte babbel zijn, maar ook heel introverte types die toch een prima vakman zijn. Bij veilig werken hoort ook dat je mondig kunt zijn en in kunt grijpen op momenten dat het moet. Zeker, het vraagt van de assessor ook de nodige skills om dat soort zaken boven water te krijgen.”

Ontwikkelingen

Ontwikkelingen genoeg in het werk van Patrick. “Allereerst hebben we te maken met de energietransitie. Ik merk dat de particulier de weg een beetje kwijt is: ze moeten van het gas af, aan de warmtepomp, zonnepanelen, noem maar op. Maar het betekent ook dat op markt veel cowboys actief zijn, geen installateurs. Deze mensen kijken niet naar je groepenkast om te zien of het allemaal wel mogelijk is. Vaak is de groepenkast niet bedoeld voor zo’n zware belasting. Daar lopen wij in ons werk nu ook tegenaan, het zijn gevaarlijke situaties. Dit soort dingen moet je als installateur wel weten en in een gesprek heb ik het daar graag over. Juist door een gesprek zet je de mens centraal en kun je de kandidaat een veilig gevoel geven. Niet boven de kandidaat staan, maar ernaast.”

Meer weten?

Geïnteresseerd in een EVC-traject bij Vigor? Informeer naar de mogelijkheden! We helpen je graag verder. info@vigor.nl of bel: 06 – 1044 5500.