Veiligheid in de jeugdzorg is een groot goed, net als de verantwoordelijkheid die je als jeugd- en gezinsprofessional draagt. De vraag is hoe je als EVC-assessor in dit vakgebied kunt vaststellen hoe een professional in dit werk deze verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk onderkent en pakt. “Mensen die zichzelf meer in de praktijk hebben ontwikkeld, willen soms toch een SKJ-registratie halen”, vertelt Michèle. SKJ staat voor Stichting Kwaliteitsregister Jeugd; een registratie in dit register bewijst dat je bekwaam genoeg bent om in bepaalde functies te werken in de jeugdhulp. “Dit is een registratie op hbo-niveau. Vanuit werkervaring kijken wij als assessoren naar overstijgende beroepscompetenties én naar vaktechnische of beroepsgerichte competenties. Het is belangrijk dat een kandidaat goed zicht heeft op wat hij of zij kan en hoe te handelen in bepaalde situaties, maar er zijn ook een aantal harde eisen. Je moet bijvoorbeeld over methodische kennis beschikken en op de hoogte zijn van bepaalde wetten en regels, protocollen kennen. Als kandidaat moet je wel de kaders van het speelveld weten. Je moet de grenzen van je expertise kennen en weten wie je moet inschakelen om de juiste beslissingen te nemen in een bepaalde praktijksituatie. Of kunnen reflecteren op je handelen, dat zegt iets over je vermogen om te kunnen leren.” Nieuwsgierigheid zegt daar natuurlijk ook iets over.
Vertrouwen en veiligheid
Kan iemand veilig handelen en ís iemand veilig in een praktijksituatie bij een kwetsbaar kind en/of gezin? “In het EVC-gesprek stellen we heel concrete vragen. Hoe handelt iemand in een reële praktijksituatie? Dat willen we horen. Daarbij is ook de manier van communiceren heel belangrijk. De punten die ik eerder noemde, zoals zelfreflectie, het bezit van bepaalde kennis, leergierigheid, de grenzen van je expertise kennen, komen ongetwijfeld ook in het antwoord naar voren. Zoek in de communicatie naar afstemming en bevestiging. Dat zal een kandidaat ook doen in een gesprek met een gezin, kind of anderen in het werkveld. Dus we kijken wát iemand antwoord, maar vooral ook hóe iemand dat doet. Zeker, het portfolio dat iemand inlevert is ook belangrijk en we checken altijd of de documenten en beschrijvingen congruent zijn, of ze overeenkomen met hoe we de kandidaat ervaren. Ook: kom je de afspraken na? Kun je goed luisteren? Is iemand zorgvuldig?” Michèle vertelt dat het gesprek tot op zekere hoogte intuïtief is, maar alles bij elkaar moet er wel genoeg bewijs zijn dat je iemand een kwetsbaar kind kan toevertrouwen. Het gesprek is daarbij een belangrijke bron: als iemand daar niet goed kan vertellen wat hij of zij doet in een complexe praktijksituatie, wordt het lastig. Ook als het portfolio er nog zo goed uitziet. “Als iemand weet wat veiligheid inhoudt en zelf veilig handelt en hoe je een kwetsbaar kind bejegent en sensitief benadert, dan komt dat in een gesprek zeker naar voren.” Vertrouwen en veiligheid creëer je door je afspraken na te komen, zonder oordeel te zijn, te laten zien en merken dat je er bent. “Dat is essentieel. In veel gevallen in de jeugdzorg is juist dat helemaal weg. Je moet echt een vertrouwensband opbouwen, anders kun je bijna niet werken in zo’n gezin. En volhouden en kijken naar de context.”
Personeelstekort!
In de zorg en jeugdzorg is het personeelstekort groot. Michèle ziet een EVC-traject als een mooie weg om competenties en vaardigheid gekwalificeerd te krijgen langs de beroepsstandaard van de jeugd- en gezinsprofessional. “Ja, je kunt ook een vierjarige hbo-opleiding doen, maar als mensen al langer in het veld werkzaam zijn, is een EVC-traject een goede manier om dat snel te doen.” Michèle komt in haar werk als assessor regelmatig tegen dat kandidaten onbewust bekwaam zijn. “Dan doen ze iets al langere tijd in een routine, zonder dat ze zich daar heel bewust van zijn. Die trajecten zijn ook voor ons het leukst. Je hebt kwaliteiten waarvan je je niet bewust was. We geven ook ontwikkeladviezen om mensen verder te helpen in hun loopbaan. Daarmee krijg je een beeld van je hoe erin staat en het geeft richting aan hoe je je verder kunt ontwikkelen. Met een aanvullend EVC kun je dan later toch de kwalificatie halen.”
Meer weten?
Wil je weten of je met je jarenlange ervaring in aanmerking komt voor een EVC-certificaat in de jeugdzorg? Informeer naar de mogelijkheden! We helpen je graag verder. info@vigor.nl of bel: 06 – 1044 5500.