Wanneer kies je voor een EVC-traject en wanneer voor een opleiding? Vigor-directeur Klaas Hoeksema geeft het antwoord.

“Regelmatig krijgen wij de vraag: moet ik een EVC-traject volgen of kan ik beter kiezen voor een opleiding?” Aan het woord is Klaas Hoeksema, directeur van EVC Centrum Vigor. “Meestal is het antwoord heel simpel.”

Opleiding

Hij licht toe: “Wil je iets nieuws leren en kan dat niet in jouw werksituatie? Ben je bijvoorbeeld een zij-instromer of nieuwkomer en wil je een nieuw vak leren? Dan is een opleiding de beste optie.”

EVC-traject

“Een EVC-traject is vooral nuttig voor ervaren medewerkers die al langere tijd in een bepaald vak werkzaam zijn en die zich hebben doorontwikkeld,” zegt Klaas. “Een opleiding is voor hen vaak een doublure van wat zij al aan competenties hebben opgedaan. En daar worden de meeste mensen eerder gedemotiveerd dan blij van.”

Een voorbeeld

Hij illustreert dit met een voorbeeld. “Stel je bent persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg met een diploma op mbo-3-niveau. Je bent in de loop der jaren doorgegroeid naar teamleider en daar wil je nu een formele erkenning voor hebben. Dan adviseer ik je een EVC-traject te volgen, want je hebt inmiddels alle hoeken en gaten van het vak gezien.”

Soms niet meteen duidelijk

Het is niet in álle gevallen meteen helder wat de beste keus is, nuanceert Klaas. “Laatst kwam er iemand bij ons die in een andere sector wilde gaan werken. Ze vertelde dat ze wel al veel aanverwant werk had gedaan en een aantal cursussen had gevolgd, maar toch kon ze niet goed inschatten of ze voldoende competenties bezat voor haar switch. We hebben toen een EVC-traject geadviseerd, niet om haar te kwalificeren, maar om tot een ontwikkelplan te komen. Want een EVC leidt automatisch ook tot een ontwikkelplan. Uit het EVC bleek dat ze al zo veel unieke ervaringen en kennis had opgedaan, dat zij in de ogen van de betrokken assessoren volledig competent bleek te zijn. Dat was voor ons allemaal een onverwachte uitkomst.”

Bij twijfel?

Klaas besluit: “Als je twijfelt, is mijn advies dan ook: volg een EVC-traject. En dat is niet commercieel bedoeld,” haast hij zich te zeggen, “maar wel omdat je na afloop van een EVC een perfect ontwikkelplan in handen hebt en precies weet welke eventuele maatwerkopleiding je nog moet volgen. Bovendien is werkend leren de optimale manier om je ontwikkeling in gang te houden.”