Beroepsregisters en branchestandaarden zijn sterk in opkomst. In steeds meer sectoren worden professionele standaarden vastgelegd. Hiermee wordt de profilering op de arbeidsmarkt eenvoudiger en kunnen de branches het kwaliteitsniveau van hun medewerkers goed borgen. EVC is een belangrijke pijler onder deze trend, stelt Vigor-directeur Klaas Hoeksema.

In veel sectoren worden op dit moment beroeps- en branchestandaarden ontwikkeld. Volgens Klaas Hoeksema, directeur van EVC Centrum Vigor, heeft dat alles te maken met het feit dat de kloof groeit tussen het onderwijs en de eisen die de arbeidsmarkt stelt. “In de sectoren zelf worden nu professionele branchestandaarden ontwikkeld. Dit gebeurt voor alle niveaus, van werkvoorbereiders tot professionals.”

Bescherming van professionele standaarden

“Het fenomeen van de beroepsregisters gaat nog een stap verder”, zegt Hoeksema. Beroepsregisters zijn in het leven geroepen ter bescherming van professionele standaarden op de arbeidsmarkt. Eerder al ontwikkelden onder meer de GGZ, het sociaal werk, de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en alle niveaus van de installatietechniek hun eigen standaarden. Ook in andere branches zijn de beroepsregisters sterk in opkomst. “In de afvalbranche, de bandenbranche, overal zijn nu discussies gaande om die beroepsstandaarden te gaan definiëren,” aldus Hoeksema.

Sleutelrol voor EVC

EVC speelt in toenemende mate een sleutelrol bij het inzichtelijk maken dat mensen aan die standaarden voldoen, merkt Hoeksema. “In bijvoorbeeld de jeugdzorg kun je je alleen registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd wanneer je beschikt over een actueel hbo-diploma die voldoet aan de gestelde eisen, of wanneer je via een EVC kunt aantonen dat je voldoet aan het kader van de Vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional.” Eerder dit jaar schreven we hierover een blog, dat je hier kunt lezen.

Onomkeerbare trend

De trend dat beroepen en sectoren beschermd worden door kwaliteitsstandaarden te ontwikkelen, is volgens Hoeksema onomkeerbaar. “Arbeidsmarktroute en EVC zijn belangrijke pijlers onder deze ontwikkeling,” besluit de directeur.