Assessoren spelen een belangrijke rol in het EVC-traject. Ze doen uitgebreid onderzoek naar de competenties en ervaringen van de kandidaat. Maar wat maakt iemand nu eigenlijk een goede assessor?

Die vraag wordt ons regelmatig gesteld. Eigenlijk is het antwoord heel simpel: Een goede assessor is iemand die alle hoeken en gaten van het werkveld heeft gezien.

Luisteren

Alles wat de kandidaat tijdens het assessment vertelt – of het nu een anekdote is, een dilemma of een trotsmoment – kan van belang zijn. Dat wil dus zeggen dat een assessor ongelooflijk goed moet kunnen luisteren én dat hij of zij moet kunnen inschatten wat al die ervaringen van de kandidaat betekenen voor diens inzetbaarheid.

Toevertrouwen

Want uiteindelijk brengen we met een EVC-traject in kaart wat een werkgever de kandidaat met een gerust hart kan toevertrouwen. We kijken daarbij niet alleen naar vakbekwaamheid, maar ook naar beroepsoverstijgende competenties. En dat is wat EVC Centrum Vigor onderscheidt van andere EVC-aanbieders.

Twee assessoren

Daarom zijn er bij onze EVC-onderzoeken ook altijd twee assessoren aanwezig: een vakspecialist en een assessor die zich richt op de beroepsoverstijgende competenties van de kandidaat. Tijdens een assessment gaan zij uitgebreid in op de materie en de unieke beroepservaringen.

Vaktechnisch en beroepsoverstijgend

Momenteel doen we bijvoorbeeld veel EVC-trajecten in de jeugdzorg. Als vaktechnisch assessor zijn dan vaak senior jeugdzorgprofessionals betrokken, die vooral de vakbekwaamheid van de kandidaat onderzoeken. De beroepsoverstijgende assessor kijkt veel breder, vooral naar het inzetbaarheidsniveau van de kandidaat. Vaak hebben beroepsoverstijgende assessoren zelf ruime ervaring opgedaan in management- of projectleidersfuncties. Daardoor kunnen zij als geen ander beoordelen in hoeverre een leidinggevende bepaalde taken aan de kandidaat kan toevertrouwen.

Wat maakt het werk als assessor zo boeiend?

Dat kun je lezen in ons eerdere blog, waarvoor we assessor Rob Stecher interviewden over zijn persoonlijke ervaringen.

Assessor, ook iets voor jou?

Vigor is voor de sectoren zorg, welzijn en jeugdzorg op zoek naar nieuwe assessoren. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan snel contact met ons op.