Onlangs is er een nieuwe landelijke beroepsstandaard geïntroduceerd voor professionals in de communicatiebranche. Communicatieprofessionals kunnen zich nu volgens duidelijke standaarden laten certificeren. De nieuwe beroepsstandaard versterkt de kwaliteit in de communicatiebranche.

Professionalisering van de communicatiebranche

De stichting CommTop heeft de nieuwe beroepsstandaard in het leven geroepen. De stichting zet zich al jarenlang in voor de professionalisering van de communicatiebranche. Met de beroepsstandaard wil de stichting komen tot een gemeenschappelijk kader voor de verschillende mbo- en hbo-communicatieopleidingen.

Beter profileren op de arbeidsmarkt

Bovendien biedt de beroepsstandaard communicatieprofessionals de kans om zich in het beroepsregister te laten opnemen. Gecertificeerde communicatieprofessionals kunnen zich beter profileren op de arbeidsmarkt. Het kwaliteitsregister toont aan wat zij in een ‘leven lang leren’ hebben opgestoken en zorgt voor een duurzame inzetbaarheid.

Voldoen aan de beroepsstandaard

Om aan te tonen dat de professional aan de beroepsstandaard voldoet, wordt EVC (Erkenning van Verworven Competenties) ingezet. Mensen die bijvoorbeeld niet over de juiste diploma’s beschikken, maar doorgegroeid zijn in de branche of vanuit een andere rol in de communicatie terecht zijn gekomen, kunnen via EVC aantonen dat zij aan de beroepsstandaard voldoen. Vervolgens kunnen ze zich via CommTop officieel laten registreren.

Meerwaarde van een EVC

EVC Centrum Vigor heeft al een aantal trajecten uitgevoerd voor communicatieprofessionals die moesten aantonen dat ze aan de opleidings-/niveauvereisten voldeden. Zo hebben we onlangs voor een medewerker van een gemeente die werkzaam was in een communicatiefunctie waarvoor ze een hbo-diploma nodig had, een EVC uitgevoerd op basis van de nieuwe beroepsstandaard. Hiermee kon ze aantonen dat ze aan de diploma-eisen van haar functie voldeed. Een duidelijk voorbeeld van de meerwaarde van een EVC!

Lees hier meer over de stichting CommTop en het CommTop Register.