Mbo’ers die op hbo-niveau functioneren: er zijn er genoeg en dankzij een EVC kunnen ze voldoen aan de gestelde eisen. Toch blijkt er het misverstand dat een EVC-traject niet voor mbo’ers geschikt zou zijn voor de SKJ-registratie, om aan te tonen dat ze op een hbo-niveau werken. “Er is veel onduidelijkheid”, onderkent Bart Beugelaar. Hij heeft een mbo-diploma en deed een EVC-traject. Daarmee heeft hij nu de erkenning dat hij op hbo-niveau functioneert en een SKJ-registratie.

Geen diploma, wel ervaring

“Zo’n 16 jaar geleden heb ik het mbo-diploma SPW niveau 4 behaald en ging toen aan het werk als begeleider. Er was geen onderscheid tussen persoonlijke begeleiders en woonbegeleiders, dat kwam pas een jaar later. Op basis van mijn diploma werd ik woonbegeleider, dat was een mbo-functie. Maar in de loop der jaren kreeg ik steeds meer taken van een persoonlijk begeleider en dat is een hbo-functie. Uiteindelijk ben ik ook doorgestroomd naar de functie van persoonlijk begeleider, zonder hbo-diploma.” Dat ontbreken van het hbo-diploma zou bij een overstap naar een andere werkgever een probleem kunnen opleveren en Bart startte daarom met de hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Hij haalde zijn propedeuse maar werd vervolgens vader. “Fulltime werken, op maandag nog naar school, in het weekend aan de studie. Tijd die ik veel liever aan mijn gezin besteedde dan aan mijn studie. Ik ben gestopt met de opleiding.”

Mogelijkheden: EVC

Een externe coach in zijn werkomgeving onderzocht op welk niveau Bart werkelijk functioneerde plus welke mogelijkheden hij buiten de organisatie had. “Ik heb ook wel gesolliciteerd, maar dan wordt snel gekeken of je wel een hbo-diploma hebt. Ik werd niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Terwijl ik juist in een gesprek goed kan laten zien wat ik in huis heb.” Van een collega hoorde Bart van de functie van thuisbegeleider bij Amstelring, een vvt-organisatie die ook een EVC-traject aanbiedt. Daar werd Bart wél aangenomen, nota bene zonder openstaande vacature. Hij wist wel dat voor de functie een SKJ-registratie nodig was, een kwaliteitsregister om met jeugd te werken. “Dat kan alleen met een bepaald certificaat of hbo-diploma, dus ik moest aantonen dat ik op hbo-niveau kon functioneren. Amstelring bood me dat traject aan, maar dan moet je het nog wel even doen.”

Trots

Inmiddels is Bart met zijn mbo-diploma de trotse eigenaar van een EVC-certificaat waarop staat dat hij een vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional is, en hij hoopt dit prachtige vak nog jaren te mogen uitoefenen. Hierbij zijn meer mannelijke begeleiders overigens meer dan welkom! De aanvraag voor registratie in het SKJ loopt. Bart: “De conclusie van het EVC-gesprek was dat ik volledig, op alle vlakken, op niveau 6 functioneer. Dat is hbo-niveau. Daar ben ik hartstikke trots op. Zeker, ik weet dat ik al een aantal jaren op dit niveau functioneer, maar nu heb ik ook de erkenning daarvoor gekregen. Een EVC is een ervaringscertificaat: het toont aan dat ik op hbo-niveau functioneer én de nodige ervaring meebreng. Zo’n EVC is eigenlijk meer waard dan het hbo-diploma van iemand die net van school komt. Een hbo-diploma zegt niet alles, waar het om gaat is dat je in de praktijk op een bepaald niveau kan functioneren.”

Meer weten?

Een EVC-traject is uitermate geschikt voor mbo’ers die op een hbo-niveau functioneren. Het voorbeeld van Bart vertelt alles. Meer weten over EVC-trajecten en de mogelijkheden die je als werkgever kunt bieden? Neem gerust contact met ons op!