Medewerkers in hun kracht zetten en in staat stellen om zichzelf te ontwikkelen. Dat is wat Sebastiaan Westenberg, afdelingshoofd Operationele Regie bij Gemeente Zaanstad, voor ogen heeft op de afdeling straattoezicht. Het EVC is daarvoor wat hem betreft een perfect instrument. Mede dankzij subsidie vanuit het A&O fonds Gemeenten doorlopen 41 buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) de komende tijd een EVC-traject bij Vigor.
In totaal telt de afdeling straattoezicht circa 103 medewerkers. “Dat zijn niet alleen boa’s maar bijvoorbeeld ook administratiemedewerkers en juristen”, vervolgt Sebastiaan. Incidenteel is op de afdeling al eerder een EVC-traject ingezet. “Een van onze senior boa’s is bijvoorbeeld mede dankzij dat traject nu afdelingshoofd. Dat is natuurlijk te gek.” Geïnspireerd door de positieve ervaringen is besloten dit jaar 41 boa’s een EVC-traject aan te bieden. Daarbij gaat het in 33 gevallen om een compact EVC en in 8 gevallen om een regulier EVC.
Groeien op je werk en als persoon
“Boa’s komen hier al heel jong binnen, vers van de mbo opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid. Ze moeten alles nog leren. Persoonlijk vind ik dat leuk, ik houd ervan om met mensen te werken en ze te helpen verder te komen in hun loopbaan. Daar ligt ook mijn drive: ik wil graag dat mensen groeien, niet alleen qua werk maar ook als persoon.” Boa’s blijven gemiddeld vier tot vijf jaar, daarna stromen ze veelal door naar andere functies binnen de gemeente of elders, bijvoorbeeld de politie. “Des te belangrijker is het dat ze zich blijven ontwikkelen.”
Regulier én compact EVC
Sebastiaan is specifiek enthousiast over het compacte EVC. “Het is een snelle manier om inzicht te krijgen in de sterke en minder sterke punten van medewerkers. We focussen op de talenten, die willen we verder versterken. Hetzelfde geldt overigens voor vaardigheden die minder ontwikkeld zijn. Als iemand moeite heeft om goed te communiceren, kunnen we daar heel gericht een training voor aanbieden. Een regulier EVC daarentegen is bij uitstek geschikt voor medewerkers waarvan je inschat dat ze meer in hun mars hebt. Met een vakbekwaamheidsbewijs kunnen ze aantonen dat ze dan misschien wel een mbo 3 diploma hebben maar feitelijk functioneren op hbo niveau of de potentie hebben om op dat niveau te komen.”
EVC-traject als startpunt
Deelname aan het EVC is geheel vrijwillig. “Mede daarom is het essentieel om uit te leggen waarom we dit doen. In het begin proefden we een zekere scepsis. Sommige mensen waren bang dat we de uitkomsten zouden gebruiken bij beoordelingsgesprekken. Dat is bij uitstek niet de bedoeling. We willen hen iets in handen geven dat hen verder helpt in hun carrière en perspectief bieden voor de toekomst. Iedereen heeft een doel in zijn of haar leven, als werkgever heb je de taak om uit te vinden wat er nodig is om daar te komen. In die zin stopt het niet bij het EVC-traject, het is pas het begin. Al onze nieuwe medewerkers willen we dan ook voortaan een compact EVC aanbieden.”
A&O fonds gemeenten
“Het is extra mooi dat we hiervoor gebruik kunnen maken van subsidie uit het A&O fonds gemeenten, dat bedoeld is om gemeentemedewerkers met een (v)mbo werk- en denkniveau in staat te stellen zichzelf te ontwikkelen. De compacte EVC-trajecten worden geheel vergoed en de reguliere gedeeltelijk, dat maakt het een stuk makkelijker om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen. Ook voor de gemeente zelf is het EVC overigens van grote waarde. Het biedt kansen om een deel van het tekort aan arbeidskrachten binnen de gemeentelijke organisatie vanuit de eigen gelederen op te lossen.”