Toen de 33-jarige Sandra Idema vier jaar werkzaam was als gezinsbegeleider bij zorg- en welzijnsorganisatie Cosis, was ze toe aan de volgende stap. Daar had ze dan wel een SKJ-registratie voor nodig. Ze kon zich niet registreren omdat ze op dat moment een mbo-functie vervulde én het door haar behaalde hbo-diploma ouder was dan vijf jaar. “Gelukkig kreeg ik de kans om door te stromen naar een hbo-functie, waardoor een EVC-traject mogelijk was”, aldus Sandra. “Met mijn vakbekwaamheidsbewijs Vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional op zak zijn alle opties weer open.”
Sandra volgde eerst de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), waarna ze door ging voor haar hbo-diploma in de richting Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). “Ik liep stage bij een verblijf- en behandelcentrum voor jongeren. Dat beviel zo goed dat ik er na mijn studie kon blijven werken. Door de onzekerheid die de invoering van de WMO met zich meebracht, werd mijn contract na vijf jaar helaas niet verlengd en moest ik op zoek naar een andere baan.” Dat was nog niet zo makkelijk, dus zij ging onder andere aan de slag als teamleider bij Basic Fit. Daar kwam ze een oude bekende tegen, die haar op het spoor bracht van Cosis. “Ik heb daar gesolliciteerd op een functie als gezinsbegeleider bij de afdeling Gezinsontwikkeling. In 2020 ben ik overgestapt naar het Ambulant Team Jeugd.”
Op het goede spoor
“Daarvoor had ik al eerder rondgekeken maar ik kon niet solliciteren op andere hbo-functies omdat daar om een SKJ-registratie werd gevraagd. Ik had ook geen geld om zelf een EVC-traject te behalen en ik had het gevoel dat ik geen kant op kon, ik kwam gewoon niet verder.” Door haar nieuwe functie bij Cosis was het volgen van een EVC-traject opeens wél een mogelijkheid want haar werkgever wilde dit graag financieren. “Cosis werkt al langer samen met Vigor dus zij hebben mij met hen in contact gebracht. Ik had geen flauw idee wat ik moest verwachten van een EVC-traject dus ik ben er redelijk blanco aan begonnen. Het was best spannend, je moet je toch kwetsbaar opstellen in het hele proces.”
Vakbekwaamheidsbewijs op zak
Na een eerste gesprek met haar begeleider bij Vigor begon Sandra een portfolio op te bouwen. “Ik verzamelde alle certificaten en diploma’s die ik in het verleden heb behaald en vulde mijn portfolio met beroepskenmerkende producten. Daarnaast heb een uitgebreid reflectieverslag geschreven. Ik heb het op mijn eigen manier vormgegeven; casussen gebruikt om de theorieën en methodieken waarmee ik werk te kunnen beschrijven.” In augustus 2021 volgde een gesprek met twee assessoren waarna ze de eindrapportage kreeg. Inmiddels heeft ze haar vakbekwaamheidsbewijs vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional binnen.
Nieuwe inzichten
Hoe heeft Sandra het EVC-traject ervaren? “Als heel positief. Doordat je gedwongen wordt bewust na te denken over datgene wat je doet, krijg je weer nieuwe inzichten. Je ontvangt ook zo veel mooie, waardevolle feedback over jou als persoon. Dat maakt je sterker. Ik werk ambulant waardoor niemand mij aan het werk ziet. Dan is het extra fijn om op deze manier de bevestiging te krijgen dat je het goed doet. Ik denk dat ik best trots op mezelf kan zijn. Als ik dit traject niet had gevolgd, was ik na verloop van tijd wellicht toch aan mezelf gaan twijfelen. Ik ben dus blij dat ik het heb gedaan.”
De toekomst is open
Dankzij het vakbekwaamheidsbewijs kan ze weer alle kanten op in haar loopbaan. “Momenteel heb ik het prima naar mijn zin als ambulant begeleider. Mijn kracht ligt in het werken met jongeren. In mijn visie verdient iedereen het om gezien te worden binnen de hulpverlening. Ik zet me graag in om jongeren te helpen het beste in zichzelf naar boven te halen. Dat geeft me energie. Ik houd wel van een uitdaging dus naast dit werk ben ik ook actief als agogisch hulpverlener bij de kliniek psychiatrie en lage verstandelijke beperking van het GGZ. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen.”